utorok 29. januára 2013

Obrátený jablkový koláč - nahý aj odetý



Keď už sme v Koláčikove, je najvyšší čas pridať aj recept na nejaký koláčik, však?

Receptík na obrátený jablkový koláč mám z minuloročného januárového Apetitu, a tí ho zas majú z (vtedy) novej kuchárskej knihy Jamieho Olivera Jamie Oliver's Great Britain. Pomerne dosť som si ho upravila podľa seba, ale to je práve to skvelé na Jamieho receptoch - dajú sa rôzne variovať. Asi najviditeľnejšia vec, ktorú som s koláčikom urobila, bolo to, že som ho zaodela.


Jamie Oliver sám seba nazýva "naked chef", čo síce znamená "šéfkuchár bez čapice", ale môže to znamenať aj "nahý šéfkuchár". A hoci Jamie možno vyzerá dobre aj bez šiat, jeho obrátený jablkový koláč už až tak veľmi nie.


Obrátený jablkový koláč
príprava 15 minút * pečenie 40-50 minút * 12 kúskov

Karamelová omáčka:
200g masla
200g trstinového cukru
2 lyžice zlatého sirupu alebo melasy
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička mletého zázvoru

Cesto:
6-7 stredne veľkých jabĺk
125g masla
125g trstinového cukru
2 vajcia
225g hladkej múky (alebo pol na pol hladkej a celozrnnej múky)
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (2/3 balíčka)
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
200ml jablkového džúsu (alebo 100ml džúsu a 100ml bieleho vína)
1/2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:
250ml šľahačkovej smotany

Receptík je vhodný na spotreboanie starých jabĺk (ako tieto, ktoré máme 
odložené na skrini, a ktoré sú stále viac golden a stále menej delícius).

Zo všetkého najskôr si zapnite rúru na 180°C a kruhovú tortovú formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Použite formu, ktorá nemá vyberateľné dno. Moja má 22cm v priemere, ak použijete väčšiu, pečte koláč o niečo kratšie.

Všetky suroviny na karamelovú omáčku vložte do hrnca a pomaly priveďte k varu. Za občasného miešania povarte, kým omáčka nezačne hustnúť.

Zatiaľ si očistite jablká a pokrájajte ich na osminky. V pôvodnom recepte šli jablká do koláčika aj so šupkou, ale ja som tento pokyn neposlúchla, lebo:
a) nemám rada jablká so šupkou v koláčikoch,
b) veď vidíte, ako tie jablká vyzerajú, netreba nič dodať.

Jablká vložte do hrnca s omáčkou a varte tak dlho, ako dlho budete pripravovať cesto. (Čo znamená, že sa nemáte príliš flákať, pretože rozvarené jablká tu nepotrebujeme.)


Na cesto vyšľahajte maslo s cukrom. Potom postupne zašľahajte vajíčka (jedno po druhom), polovicu múky, sódu, prášok do pečiva a džús (prípadne džús s vínom). Nakoniec vmiešajte druhú polovicu múky a citrónovú kôru. Cesto bude pomerne husté.

A ako to celé dať dokopy? Na dno formy lyžicou porozkladajte jablká (ak vám na nich ulpie omáčka, žiaden stres) a polejte ich cestom. Cesto uhlaďte, ale zase sa s tým príliš netrápte, dokonalé to nebude.



Ak ste ma nepočúvli a pečiete koláč vo forme s odnímateľným dnom, v rúre ju položte na plech. To isté urobte, ak po naplnení formy zistíte, že cesto siaha už takmer po vrch. Teda len ak nemáte nejakú špeciálnu záľubu v umývaní rúry, lebo ak áno, nebudem vás hamovať.

Koláčik pečte 40-50 minút. Či je hotový, zistíte vďaka starému dobrému triku so špajdľou. Po vybratí z rúry ho nechajte 10 minút vo forme a potom vyklopte na tanier.

Ak sa uspokojíte s "nahou" verziou, váš koláčik bude vyzerať nejako takto:


"Naked" Jamie ešte odporúča podávať ho s ohriatou karamelovou omáčkou, do ktorej zamiešate 3 lyžice šľahačkovej smotany.

Ak však chcete koláčik okrášliť, zohrievajte omáčku tak dlho, aby sa zmenila na polovičný objem.   Ak v nej zostali kúsky jabĺk, hoďte ju do mixéra alebo ich aspoň rozmágajte vidličkou. Potom jednoducho vyšľahajte celú šľahačkovú smotanu a opatrne do nej vychladnutú omáčku primiešajte.

Koláč potrite šľahačkovo-karamelovým krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Ja som si urobila tieto čokoládové ozdoby, ktoré z veľkej diaľky a po zažmúrení všetkých očí tak trochu pripomínajú jablká.


Tak čo, zapáčilo sa vám obracanie? Potom vyskúšajte aj Obrátený ananásový koláč.

Veľa šťastia pri pečení aj jedení!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára