nedeľa 21. apríla 2013

Amandine cukrové sušienky


Cukrové sušienky (sugar cookies) sú skvelým vianočným i veľkonočným pečivom a pokojne si ich môžete napiecť namiesto lineckého pečiva. Priznám sa, že keď sa mi nechce vysvetľovať rozdiely, jednoducho konzumentom poviem, že jedia linecké koláčiky - a ešte sa nikto nesťažoval.


Cukrové sušienky sa, na rozdiel od neskôr zmieňovaných, robia o niečo jednoduchšie a podľa mňa sú aj chutnejšie. Nie sú celé vláčne, ale na povrchu chrumkavé. V žiadnom prípade však nie tvrdé! Sú jednoducho také akurátne. A keď k tomu pridáte kvapku mandľovej arómy, už sa nikto nemôže čudovať, prečo si Amandine cukrové sušienky získali popredné miesto v mojej kuchyni.

A prečo Amandine? Cukrové sušienky sú jedným z klasických amerických koláčikov a receptov na ne je celá kopa. Mňa však najviac zaujal práve recept skvelej foodblogerky Amandy, ktorá má stránku I am baker (a vždy, keď ju otvorím, žiarlivo si pomyslím "yes, you are").


Amandine cukrové sušienky
príprava  30 minút * pečenie 8 minút * 30-40 koláčikov

180g zmäknutého masla
130g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtok
1 lyžička vanilkového extraktu
1/2 lyžičky mandľového extraktu
340g hladkej múky
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Maslo s cukrom poriadne prešľahajte elektrickým šľahačom. Postupne pridajte vajce a žĺtok, potom vanilkový a mandľový extrakt. Múku, soľ a kypriaci prášok preosejte do inej misy a potom postupne prišľahávajte k mokrým ingredienciám, kým to šľahač bude zvládať. Keď sa vám bude zdať, že chrčí z posledných síl, pokračujte s miešaním ručne. 

Poslednú tretinu múky prisypávajte opatrne - možno ju nespotrebujete celú, možno budete potrebovať o čosi viac. To, koľko múky je treba, závisí od mnohých faktorov: veľkosti vajec, značky múky, vlhkosti a teploty vzduchu, fázy mesiaca, farby vašej zástery, hodnoty jenu na finančných trhoch - skrátka a jednoducho, múku prisypávajte opatrne. Konzistencia, ktorú chcete dosiahnuť, je vláčne, mäkké, ale už rozvaľkateľné cesto, ktoré sa neláme. Toto krásne cestíčko potom vložte na hodinku do chladničky.

Po vytiahnutí cesta z chladničky si zapnite rúru na 175°C a dva plechy vyložte papierom na pečenie. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte asi na pol centimetra a vykrajujte tvary, po akých vám srdce piští. Ja som na meniny dostala krásne veľkonočné formičky (a vlastne kvôli nim som tieto koláčiky robila, pôvodne som to vôbec neplánovala...).


Koláčiky pečte asi 8 minút. Môže to byť viac i menej - závisí od hrúbky cesta a veľkosti formičiek. Stav, ktorý chcete dosiahnuť, je koláčik svetlý zvrchu a oranžovkastý zo spodnej strany.

Po vychladnutí (čo bude veľmi rýchlo), koláčiky spojte lekvárom (odporúčam použiť radšej lekvár ako džem, lepšie drží) a ozdobte cukrovou polevou. Že ako sa robí cukrová poleva?


Cukrová poleva na cukrové sušienky
príprava 5 minút 

1 bielok
1/2 lyžčky citrónovej šťavy
práškový cukor

Dopredu sa ospravedlňujem za to, že nemám presnú gramáž cukru. Polevu vždy pripravujem od oka, ale sľubujem, že keď ju budem robiť nabudúce, už to odvážim.

Ale nebojte sa, polevu zvládnete urobiť aj bez presných čísel! Jednoducho v hlbokom tanieri vidličkou rozšľahajte bielok s citrónom - nie veľmi, len aby sa rozbil (bielok, nie tanier). Potom pomocou malého sitka postupne prisypávajte cukor a vidličkou ho zamiešavajte. Snažte sa skôr miešať ako šľahať - nechceme, aby nám v zmesi vznikali zbytočné bublinky. Výsledný produkt by mal mať takúto konzistenciu:


Potom zmes vidličkou ešte párkrát "pohladkajte" s tým, že sa budete snažiť zničiť všetky bublinky. Ako vidíte na výslednom produkte, mne sa to tak celkom nepodarilo - ale nezúfajte, dá sa to, len treba byť trpezlivý.

Zlepený koláčik vezmite do ruky a opatrne namočte do polevy - tak, aby sa namočila iba vrchná polovica zlepenca. Nechajte trochu odkvapkať a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. 


Skontrolujte, či poleva na koláčiku vyzerá tak, ako na mojej fotke. Ak je príliš riedka, dosypte ešte cukor.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára