sobota 2. augusta 2014

Bezlepkové pohánkové mafiny (s banánmi a čokoládou)


Nie som žiadny odborník na bezlepkovú stravu. Zatiaľ som sa tým našťastie nepotrebovala zaoberať, ani kvôli sebe, ani kvôli svojim rodinným príslušníkom. Ale určite je fajn dopriať svojmu telu zmenu, aj keď lepok znášate.

Múk, ktoré spĺňajú kritérium bezlepkovosti je veľa druhov, medzi najznámejšie patria ryžová a kukuričná, potom orechové múky (mandľová, kokosová...) a ešte kopec rôznych zvláštne znejúcich: amarantoá, cícerová či gaštanová...


Ja vám dnes predstavím recept na mafiny z pohánkovej múky. Pohánka je obilnina, ktorá bola na našom území veľmi populárna v období neskorého stredoveku, kedy sa k nám dostala z Ázie. Má typickú výraznú chuť a okrem koláčov sa z nej dá pripravovať aj veľa iných pokrmov (ak máte záujem, bližšie sa môžete dočítať tu: Pohánka - kúsok zdravia na tanieri).

Svojou zaujímavou chuťou dodáva cveng aj týmto mafinom, a v kombinácii s banánmi a čokoládou má úspech zaručený.



Bezlepkové pohánkové mafiny
príprava 10 minút * pečenie 27 minút * 12 mafinov

180 g pohánkovej múky
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
2 vajcia
100 g trstinového cukru 
160 ml kokosového oleja (môže byť aj repkový či slnečnicový)
1 lyžička vanilkového extraktu
3 malé banány (alebo 2 veľké)
100 g čokoládových vločiek alebo nasekanej čokolády


Zohrejte rúru na 175 °C a nasekajte čokoládu (ak nepoužívate vločky). Do plechu na mafiny poukladajte papierové košíčky.


Do veľkej misy preosejte múku so soľou a sódou bikarbónou, alebo ich aspoň premiešajte metličkou. V stredne veľkej mise zmiešajte "mokré" suroviny s cukrom a pridajte aj vidličkou roztlačené banány. Pri ich  roztláčaní sa riaďte podľa toho, či máte radi väčšie kúsky banánu v koláčoch alebo nie.

Nalejte tekuté ingrediencie do múkovej zmesi a premiešajte stierkou - len kým sa ingrediencie nespoja. Nakoniec primiešajte ešte čokoládu.

Košíčky na mafiny naplňte cestom asi do 3/4. Pečte 25 až 30 minút, v mojej rúre to trvalo 27. Po skúške špáradlom by toto malo zostať čisté a mafinky by mali ma zlatistú farbu, asi takúto:


Počkajte päť minút, vyberte mafiny z plechu a nechajte ich vychladnúť na mriežke (alebo aspoň na papierovej utierke).


Po vychladnutí skladujte v uzavretej nádobe. Najlepšie sú čerstvé, ale pri správnom skladovaní vydržia aj 3-4 dni.

Je jasné, že môj food styling musí prejsť ešte dlhú cestu,
než sa bude môcť nazývať profesionálnym...

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Teoreticky by mojla fungovat jablkova alebo ina vyziva, ale neskusala som to a neviem poradit ani co sa tyka objemu...

      Odstrániť
    2. Aj tak dakujem za odpoved ;)

      Odstrániť