pondelok 21. septembra 2015

Moja Baby Shower


Keby ste sa včera zastavili v našom paneláku, našli by ste jedny dvere ozdobené ružovými šatôčkami a mašličkou. Za týmito dverami by vás privítal kŕdeľ veselých dievčat, kopa starostlivo naplánovaných koláčikov a ďalšia kopa menej starostlivo neplánovaných sendvičov. Konala sa totiž párty, na ktorú som sa veľmi dlho tešila - moja Baby Shower.

A ak by ste prišli dnes, ešte pár koláčikov mi zostalo...

V dnešné ráno som vstala o trištvrte na jedenásť (Teda druhý raz. Prvý raz o pol šiestej s manželom, zabalila som mu obed, naraňajkovala sa, druhý raz som sa naraňajkovala a išla som zasa spať.), a takmer vôbec sa za to nehanbím! Posledných pár dní som totiž intenzívne pripravovala svoju Baby Shower a teraz vám o nej niečo napíšem:


Baby Shower je typ oslavy, ktorý u nás nemá veľkú tradíciu. Vymysleli ju Američania (ako inak) a jedná sa o typ udalosti, keď budúcej mamičke, väčšinou prvorodičke, prídu na návštevu kamarátky a dávajú jej rady pre jej nastávajúcu rolu. V Amerike sa považuje za nevhodné, aby si táto budúca mamička organizovala Baby Shower sama - lebo ostatné dievčatá jej prinesú darčeky a vraj to potom vyzerá, že organizuje párty iba preto, aby niečo dostala... My sme ale na Slovensku a ja som si povedala, že:
  1. chcem, aby moja Baby Shower bola taká, ako si ju predstavujem, u mňa doma a s mojimi koláčikmi a
  2. ak už mám dostať darčeky, mala by som si to aj zaslúžiť.

Už niekoľko týždňov vopred som vo voľných chvíľach browsovala na internete, vymýšľala vhodnú tému a hľadala inšpiráciu. Obrázky, ktoré ma najviac zaujali, som si pripínala na Pinterest - ak chcete, môžete si pozrieť moju Baby Shower nástenku


Myslela som si, že tým, že už som na materskej, teda celé dni doma, všetko stihnem pripraviť ľavou zadnou. Opak bol však pravdou. Jednak som si uvedomila, že tehotenstvo v poslednom mesiaci je, aspoň pre mňa, už samo osebe náročnou fyzickou aktivitou. A tiež som minulý týždeň každý deň strávila celé doobedie u nejakého lekára.

Linecké koláčiky a laskonky som začala piecť už od stredy, ostatné v piatok a sobotu. Piekla som väčšinou večer, keď už nebolo tak teplo (vždy som bývala zimomravá, ale teraz v tehotenstve skôr zvládam nižšie teploty ako vyššie) a zlepovala a zdobila som cez deň. Nakoniec som nestihla oslavu pripraviť úplne podľa svojich predstáv, najmä čo sa týka výzdoby. Bola som však rada, že som zvládla aspoň upratať (dobre, s veľkou pomocou môjho manžela a sestry) a napiecť všetko, čo som plánovala.

Ale keďže ste na blogu Koláčikova, najviac vás asi zaujímajú koláčiky, však? Tak poďme na to:


Vyššie môžete vidieť moju profesionálnu powerpointovú vizualizáciu toho, ako by mali byť moje výtvory rozmiestnené na stole. A tu už sú naživo:


Kapkejky:
Na cesto som použila tento recept (bez tej kávy) - je to môj základný recept pre väčšinu vanilkových kapkejkov a tort, ktoré robievam. Krém bol veľmi jednoduchý: mascarpone + práškový cukor + vanilkový extrakt + farbivo. Presné množstvá nepoznám, cukor pridávam vždy podľa chuti. Ale môžem povedať, že na 16 kapkejkov zdobených takýmto spôsobom potrebujete cca 750 g mascarpone. So sladkosťou to neprežeňte, pretože čím viac cukru pridáte, tým bude mascarpone tekutejšie.

Torta:
Dvojitá dávka tohto receptu z úžasného blogu Cupcake Project, pečené v 20 cm forme. Plnila som ju višňovým džemom a tým istým mascarpone krémom ako kapkejky. Ešte by som chcela upozorniť na fondánové ružičky (na kapkejkoch aj na torte). Majú síce ďaleko k dokonalosti, ale robila som niečo také prvý krát a veľmi sa z nich teším.


Pavlovky:
Recept mám od skvelej zlatej britskej youtuberky Jemmy. Hovorím tak síce o každom, ale myslím, že je logické, že čítam blogy a pozerám videá od ľudí, ktorí nielen skvele pečú, ale aj sú mi sympatickí. V recepte som ale obmenila to, že na vrch som dala iba čistú šľahačku.

Fondán:
Ak sledujete môj bolg dlhšie, tak asi viete, že toto je jeden z mojich najstarších a tiež najpopulárnejších receptov: Valentínsky fondán z bielej čokolády.

Laskonky:
Taktiež recept z tohto blogu: Laskonky. Urobila som však niekoľko zmien: Namiesto orechov som použila mandle, aby som ich mohla jednoduchšie zafarbiť. A plnku som nevyrábala - použila som skaramelizované Salko. Laskonky som plnila pomocou zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou, aby vyzerali pekne a profesionálne.

Linecké koláčiky:
Názov linecké koláčiky uvádzam len pre jednoduchšie vytvorenie si predstavy, ale v skutočnosti išlo o "cukrové sušienky". Hlavný rozdiel je v tom, že linecké koláčiky sa robia zo studeného masla a cukrové sušienky z masla izbovej teploty, ale aj postup prípravy je pri oboch trochu iný. Tentoraz som nepoužila recept na Amandine cukrové sušienky, ktorý mám na blogu, ale recept z ďalšieho skvelého blogu / youtube kanála Joy of baking, ktorý mi v polednom čase vyhovuje trochu viac. Sušienky som poprskala bielou čokoládou (iba vrchné koliesko) a naplnila višňovým džemom.


Na záver blogu by som chcela veľmi poďakovať všetkým dievčatám, ktoré prišli a obzvlášť tým, ktoré mi pomáhali s programom/upratovaním/občerstvenm/výzdobou: Filipke, Katke a mojej sestričke Majke. Bola to skvelá párty a výborne som sa bavila (a dúfam, že aj vy)! Tiež som veľmi vďačná svojmu manželovi - za to, že mi pomohol upratať a aj za to, že sa vo vhodnom čase zdekoval a nechal nás samé :-)


Jediné, na celej akcii ľutujem je, že sme mali vybité baterky vo foťáku a musela som fotiť mobilom. Bola by som radšej, keby sa mi z Baby Shower zachovali krajšie a reprezentatívnejšie fotky... Poučenie: Človek síce nemôže myslieť na všetko, ale môžte myslieť aspoň na to, aby ste doma vždy mali náhradné baterky do fotoaparátu.


Ak aj vy chystáte alebo ste sa zúčastnili nejakej Baby Shower, napíšte mi o tom do komentárov!

A nech sa vám vždy dobre pečie!
S láskou, Soňa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Ak sa vám tento blog páči, lajkujte stránku Koláčikova na Facebooku! Zverejňujem na nej nie len najnovšie recepty, ale aj kopu zaujímavostí:



1 komentár: