nedeľa 17. marca 2013

Banánovo-čokoládový koláč


Kombinácia banánov a čokolády nie je ničím novým, takže sa nebudem tváriť, že som objavila Ameriku. Najklasickejším príkladom sú obľúbené banánky v čokoláde, ktoré... no, podľa mňa chutia oveľa horšie, ako keď som bola malá. Zmenila sa receptúra či moje chute? Z detstva si tiež veľmi dobre pamätám svoj druhý najobľúbenejší dezert (po vtáčom mlieku) - pozdĺžne prekrojené banány ozdobené šľahačkou a roztopenou čokoládou. Mama s babkou vlastne nemlali veľa práce s tým aby mňa a sestru potešili...


Ak teda kombináciu banán/čokoláda obľubujete, prešli ste testom a tento koláčik si iste obľúbite. Chutí skvele aj samotný, takže podľa nálady ho môžte či nemusíte doplniť čokoládovým krémom.

Banánovo-čokoládový koláč
Príprava cesta 5 minút, príprava krému 10 minút * pečenie 30-40 minút * 20 kúskov

Suroviny:

Koláč
200g krupicového cukru
130g hladkej múky
35g kakaa
3/4 lyžičky kypriaceho prášku
3/4 lyžičky sódy bikarbóny
1/4 lyžičky soli
1 veľké vajce
1 stredne veľký starší banán
120 ml teplej vody
60 ml teplého mlieka
60 ml oleja
3/4 lyžičky vanilkového extraktu

Krém
90g horkej čokolády
125g masla
120g práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu

Predrejte rúru na 175°C. Ak plánujete robiť aj krém, vyložte maslo z chladničky. Cukor, múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte metličkou vo veľkej mise. Do stredne veľkej misy dajte vajce, rozmáganý banán, vodu, mlieko, olej a vanilkový extrakt. Ak extrakt nemáte, môžete namiesto neho použiť vanilkový cukor (nie vanilínový), no potom treba ubrať zodpovedajúce množstvo kryštálového cukru. Tekuté ingrediencie môžete vyšľahať rovnakou ručnou metličkou ako predtým múku (načo špiniť kopu riadu).

Tekutú zmes nalejte do misy so sypkou zmesou a pomocou vernej kamarátky metličky zmiešajte všetko dokopy. A je to! Stačí už len vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech či koláčovú formu a piecť 30-40 minút - podľa veľkosti plechu.


Upečený koláčik spoznáte tak, že po stlačení prstom sa vráti na miesto a po napichnutí špáradlom zostane špáradlo čisté.

Na krém si roztopte čokoládu nad parou. Odporúčam použiť kvalitnú čokoládu s vysokým podielom kakaa - na chuti je to hneď poznať. Po roztopení vložte misu s čokoládou do studenej vody a miešajte, kým čokoláda nedosiahne izbovú teplotu. Ak sa neponáhľate, môžte tento krok vynechať, a čokoládu nechať vychladnúť len tak, na stole. Maslo izbovej teploty chvíľku šľahajte elektrickým šľahačom. Potom doň postupne pridajte cukor, vanilkový extrakt a nakoniec vychladnutú čokoládu.

Koláč by mal byť taktiež vychladnutý, keď naň budete krém dávať. Ja sa však musím priznať, že pri robení koláča som sa ponáhľala (išli sme na návštevu a už sme meškali, čo sa mi inak vôbec, vôbec nestáva...), tak som krém natrela na ešte teplý korpus. Nakoniec to vôbec nevadilo - keď sa koláčik zachladil, krém spevnel a všetko bolo v poriadku.


Želám krásne zážitky pri jedení tohto mäkučkého a sladučkého koláčika!

A ešte dobrá rada do života: Čím "čiernejší" banán na tento koláčik použijete, tým lepšie. To v zásade platí pre akékoľvek banánové koláče, pretože čím je banán starší, tým je aj sladší a má vhodnejšiu konzistenciu. Ak máte len čerstvo kúpený banán, hoďte ho na minútku do mikrovlnky. Naopak, ak máte riadne staré banány už nevhodné na jedenie a nechystáte sa práve nič piecť, banány môžete s pokojným svedomím zamraziť. Po roztopení sa už síce určite nebudú dať jesť (rozpadnú sa na kašu), ale do koláča budú ideálne, ani ich nebude treba veľmi mágať.


Máte nejaké špeciálne zážitky s kombináciou banán-čokoláda? Aký je váš obľúbený banánovo-čokoládový dezert?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára