pondelok 25. marca 2013

Laskonky



Laskonky netreba predstavovať. Laskonky poznáme všetci. Spolu so šamrólkami, doboškami, veterníkmi a punčákmi tvoria slávnu päťku slovenských oslavových koláčov. Kúpite ich v každej jednej cukrárni, dokonca takmer v každých potravinách. Tak prečo si ich pracne vyrábať doma?

Že prečo? Mám dva veľmi dobré dôvody, ktoré vás podľa mňa presvedčia:
1. Práve preto, že ich už kúpite všade, no vo väčšine prípadov je kvalita prinajmenšom povážlivá.
2. Ich príprava je v skutočnosti veľmi jednoduchá. Neklamem.

Nevýhodou je, že na na výrobu týchto koláčikov potrebujete super extra špeciálne zariadenie: šablónu na laskonky. Je to vlastne plastová doska s množstvom oválnych dier. Ja som si tú svoju kúpila cez internet.

Pre presný pracovný postup odporúčam video, podľa ktorého som sa aj ja pri príprave prvých laskoniek riadila: Laskonky - recept na laskonky. Tento video-návod je oveľa lepší ako trápiť vás mojimi fotkami. Recept na "škrupinky", ktorý používam, je tiež z tohto videa. Recept na krém som si pospájala z viacerých, ktoré som našla na internete. 

Ešte stále váhate? Tak v tom prípade ma veľmi mrzí, že si nemôžete zobrať aspoň jednu laskonku z mojich fotiek. Lebo keby ste ich len raz ochutnali...


Laskonky
Príprava 20 minút * pečenie 60 minút * cca 100 mini-laskoniek
(ak nepečiete pre veľkú spoločnosť, urobte len polovičnú dávku)

Škrupinky
6 bielkov
330g kryštálového cukru
100g práškového cukru
170g mletých orechov (odporúčam predým na sucho opražiť)

Krém
6 žĺtkov
180g kryštálového cukru
1 čl instantnej kávy
200g zmäknutého masla


Ako som spomínala, pri výrobe škrupiniek sa riaďte podľa videa. Jedinú výnimku odporúčam pokiaľ ide o čas pečenia: predĺžila som ho na 60 minút, pretože po 45 minútach sa mi ešte nezdali dosť suché.

Krém pripravíte nasledovne: Žĺtky zmiešajte s cukrom a kávou a šľahajte elektrickým mixérom nad parou do zhustnutia. Žĺtkový krém zložte zo sporáka, nechajte celkom vychladiť, a potom doň po častiach zašľahajte maslo.

Krém sa mi na škrupinku najlepšie nanášal pomocou malej lyžičky, ale môžte použiť aj nôž, ak vám viac vyhovuje. Zlepené laskonky uložte do chladničky, aby krém celkom stuhol, a môžete papať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára