nedeľa 31. marca 2013

Orechovo-kávové vajíčka plnené bielou čokoládou


Vo chvíľach ako je táto ľutujem, že nie som časopis o varení. Lebo keby som bola časopis, testovala by som veľkonočné recepty už dva mesiace dozadu. Ale keďže časopis nie som, a mám normálnu prácu, v ktorej sme toho mali v posledných týždňoch nenormálne veľa, piekla som veľkonočné dobroty až počas súčasného voľna. Tým pádom som vám, verným či neverným čitateľom môjho blogu, nedala šancu si koláčiky na veľkú noc pripraviť spolu so mnou.

Nehádžem však flintu do žita, pretože tieto sviatky som narobila pár dobrôt, o ktoré sa bez debaty túžim podeliť. Kto vie, možno sa vám bude chcieť vypekať ešte dnes. Alebo ich vyskúšate na budúci rok. Alebo vás možno zaujmú na toľko, že si urobíte druhú Veľkú noc na budúci víkend...

Recept na tieto orechovo-kávové vajíčka mám od svojej obľúbenej blogerky Stef: Easter Egg Cookies a úplne pokojne si ich môžete urobiť také jednoduché ako ona - bez farbiva a bez bieločokoládovej náplne. Mne sa však na pohľad zdali príliš obyčajné, tak som si ich trochu vylepšila.

Chuťovo sú vynikajúce aj vo svojej "planej" verzii - spojenie orechov a kávy je proste mňam a navyše sú tak nádherne krehké... Pôvodne som ich plánovala plniť nutelou, ale potom sa vo mne ozvala úchylka na kombináciu káva/biela čokoláda a nutela veľmi rýchlo upadla do zabudnutia.

Orechovo-kávové vajíčka plnené bielou čokoládou
Príprava 20 minút * pečenie 12 minút * cca 20 vajíčok

85g bielej čokolády
30ml smotany na šľahanie

240g zmäknutého masla
75g kryštálového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
260g múky
1/2 lyžičky soli
2 lyžičky instantnej kávy
200g vlašských orechov
potravinárske farbivo podľa nálady

práškový cukor


Najprv si pripravíme krém z bielej čokolády. Čokoládu spolu so smotanou roztopte nad parou. Nechajte v chlade stuhnúť. Potom urobte pomocou malej lyžičky a prstov asi 25-30 guľôčok veľkosti lieskového orieška, poukladajte ich na plech pokrytý alobalom a dajte zamraziť. Pooblizujte hrniec, v ktorom ste roztápali čokoládu.

Čokoládové goľôčky nechajte stuhnúť aspoň pol hodinu, kým si začnete pripravovať cesto. Príprava je veľmi jednoduchá: Maslo ušľahajte s cukrom a potom postupne zašľahajte vanilkový extrakt, múku, soľ a kávu. Orechy na sucho opražte a pomeľte/rozmixujte. Pomleté orechy do cesta zamiešajte už rukou. V tejto chvíli môžete pridať aj farbivo.


Vyberte si z chladničky jedno obyčajné neporušené vajíčko, ktoré vám bude slúžiť za vzor. Z cesta si na ruke urobte placičku, vložte do nej guľku čokoládového krému, a vytvarujte do tvaru vajíčka. Hotové vajíčka potom vložte na 20 minút do mrazničky a následne môžte piecť. Konkrétne v rúre vyhriatej na 175 stupňov 12 minút.



Vajíčka nechajte na plechu vychladnúť, kým nie sú vlažné. Potom ich poobaľujte v práškovom cukre a môžte rovno servírovať.


Želám dobrú chuť a veľa šibačov!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára