streda 20. marca 2013

Banánovo-ryžové palacinky - zdravšia alternatíva k americkej klasike


Zostala vám trocha ryže zo včerajšej večere? Banány v mise s ovocím tmavnú a vy neviete vymyslieť, čo s nimi? Čo tak oživiť si víkendové ráno americkými palacinkami - no takými, ktoré nebudú pôsobiť ako kameň v žalúdku, a ktoré vám vďaka prírodným cukrom dodajú "energiu na celé dopoludnie"?


Banánovo-ryžové palacinky
Príprava 5 minút * pečenie 30 minút * pre 3-4 osoby

3 vajcia
3/4 šálky sójového (alebo kravského) mlieka
2 stredne veľké prezreté banány
75g zmäknutého masla (asi 2/3 malej kocky masla) alebo margarínu
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
1 šálka uvarenej ryže
1/2 lyžičky škorice
1 šálka celozrnnej špaldovej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli (vynechať, ak používate osolenú ryžu)


Všetky suroviny vložte do mixéra (najlepšie v poradí, ako som napísala vyššie - najprv tekuté, potom tuhé) a rozmixujte. Rozpáľte panvicu. Vďaka maslu zastúpenému v ceste nie je potrebné panvicu vymasťovať - teda ak je teflónová. Cesto môžte na panvicu liať priamo z mixéra. Po naliatí panvicou párkrát pokrúžte, aby sa cesto dostalo až k okrajom. Opekajte z jednej strany tak dlho, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky. Potom otočte a druhú stranu opekajte asi minútu. Palacinky vám možno budú pripadať vo vnútri nedopečené, tak to však má byť - veď veľkú časť ich obsahu tvorí ryža.


Palacinky môžte podávať s čímkoľvek, po čom vaše chuťové bunky túžia (javorový sirup so škoricou, marmeláda s čokoládou...), ale keď už ste sa trápili o zdravým receptom, odporúčam, aby ste si k palacinkám jednoducho nakrájali čerstvé ovocie.


A krásny deň sa môže začať!


PS: Množstvá surovín som uviedla v šálkach, pretože komu sa chce pri príprave raňajok vyťahovať váhu, však? Štandardná šálka má mať 240 ml, ale ak sa vám to podarí trochu uhnúť, nič sa nestane.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára