pondelok 29. júla 2013

Jednoduchý nepečený čokoládový čískejk


Rozbila som tanier. Hrubý, krištáľový, zdedený, mal už aspoň sto rokov a bol puknutý. No že sa rozbije na ceste autom, navyše nesúc na sebe nepečený čokoládový čískejk, sa mi ani nesnívalo. Podarilo sa mi ho však bezpečne preniesť k rodičom do kuchyne (prelomil sa na dva kusy, takže to šlo) a koláč našťastie ujmu neutrpel. Hovorí sa, že črepy prinášajú šťastie. Nám však priniesli výbornú čokoládovú bombu.

Recept na tento koláč má záhadný pôvod. Otec mi ho poslal vo wordovskom dokumente a nepriznal sa, odkiaľ ho má. Proste mi jedného krásneho dňa prišiel email s textom, že takýto koláč chce. Tak som sa do toho pustila.

Jednoduchý čokoládový čískejk je, ako už názov napovedá, skutočne JEDNODUCHÝ a neskutočne ČOKOLÁDOVÝ. Ak viete, že vám príde návšteva, ráno ho spatláte za päť minút, hodíte do chladničky, a večer vytiahnete pre nedočkavých konzumentov. Navyše obsahuje iba niekoľko surovín, takže vám stačí raz sa pozrieť do receptu a viete ho naspamäť. Už sa tešíte? Tak poďme na to:


Jednoduchý nepečený čokoládový čískejk
príprava 5 minút * chladenie 8 hodín * 12 kúskov

14 ks Oreo keksíkov (1 balenie)
3 lyžice roztopeného masla
500 g jemného nehrudkového tvarohu izbovej teploty
200+140 ml šľahačkovej smotany izbovej teploty
300+100 g čokolády

Musím sa priznať, že pôvodný recept si na korpus pýtal 1 balenie BeBe keksov a 100g masla. Ja som však natoľko zmámená americkým trendom do všetkého strkať Oreo keksíky, že som sa rozhodla použiť ich aj v tomto recepte. A v žiadnom prípade som neľutovala. Píšem to len preto, že ak je prítomný nejaký veľký fanúšik BeBe keksov, pokojne ich do koláča môže použiť.


Ale či už Oreo alebo Bebe: rozdrvte ich. Ja za týmto účelom rada používam robot, ale úplne pokojne na ne vytiahnite valček a igelitové vrecko. Keksíky rozdrvte naozaj najemno a zmiešajte s roztopeným maslom.

Ako pomôcku, ktorá dá koláču tvar, použite obvodový kruh z otvárateľnej formy na koláč, prípadne koláčovú formu bez dna, o priemere 20 cm. Kruh položte na tanier a na spodok vtlačte v rovnomernej vrstve keksíkovo-maslovú hmotu. Načas ju schovajte do chladničky.

Na fotografii môžete vidieť prasklinu tiahnucu sa zo severu na juhozápad.


Nad parou roztopte 300g čokolády a odložte bokom. V inej mise vyšľahajte tvaroh, a postupne doň vmiešajte 200 ml šľahačkovej smotany. Nakoniec prilejte mierne vychladenú čokoládu a opäť riadne prešľahajte. Spočiatku som sa bála, že krém bude málo sladký, ale nie, je úplne úžasný. Chutí ako termix.


Hmotu vylejte na keksíkovú vrstvu a uhlaďte. koláč dajte opäť zachladiť.


Zvyšných 100 g čokolády dajte roztopiť nad parou spolu so zvyšnými 140 ml šľahačky. Čokoládu vylejte na koláč a opäť uhlaďte. Povrch môžte nechať elegantne prázdny alebo ozdobiť lentilkami. Prípadne si môžete nechať trochu z čokoládovo-tvarohového krému a po vychladení celého koláča použiť na ozdobu ten.




Dúfam, že si tento výborný čískejk nájde miesto aj vo vašich domovoch. U nás všetkým veľmi chutil.



1 komentár:

  1. pouzila som coki na varenie, cheesecake je naozaj velmi chutny :) sme to s navstevou zbastili :)

    OdpovedaťOdstrániť