utorok 6. augusta 2013

Melónové kapkejky s citrónovým krémom


Priznám sa: nemám rada melóny. Červené ani žlté, drží ma to už od detstva. Môj muž je na tom rovnako, takže keď sme dostali danajský dar v podobe žltého melóna, napadlo mi jediné: Musí predsa na svete existovať dobrý melónový koláčik, v ktorom by zmienené ovocie bolo cítiť len tak akurát! Samozrejme, že existuje. A je naozaj skvelý.

Receptov na melónové koláče som na internete našla niekoľko, no väčšina z nich sa v zásade opakovala. Nakoniec som použila tento recept: Cantaloupe Cake. Koláč je mäkučký a šťavnatý a škoricová chuť v ňom prevažovala nad chuťou melóna - čo vlastne nikomu z môjho okolia neprekážalo, ale som si istá, že by bol skvelý aj bez tej škorice, ak sa ju rozhodnete vynechať. Doplnila som ho citrónovým krémom z mascarpone a lemon curd a, aby bol farebnejší, aj pomarančovým želé. A nakonieco to najlepšie: urobila som ho v podobe kapkejkov.


Melónové kapkejky s citrónovým krémom
príprava 25 minút * pečenie 20-25 minút * 20 koláčikov

200 g hnedého cukru
260 g hladkej múky
1 lyžička (1/3 balíčka) prášku do pečiva
2 lyžičky kukuričného škrobu
1/2 lyžičky škorice
štipka soli
170 g melóna rozmixovaného s dvoma lyžicami vody
225 g masla izbovej teploty
1 vajce izbovej teploty
60 ml oleja
1/2 lyžičky vanilkového extraktu

250 g mascarpone
160 g práškového cukru
150 g lemon curd*

5 g (pol balíčka) číreho tortového želé v prášku
125 ml pomarančového džúsu

* Lemon curd kúpite napríklad v Marks&Spencer alebo si ho môžete sami spraviť podľa nasledovného receptu: Lemon curd. Netrápte sa, že pri týchto koláčikoch nevyužijete celé balenie - lemon curd je dobrý napríklad aj na zlepovanie lineckých koláčikov, či cukrových sušienok.


Rúru vyhrejte na 175 stupňov. Plech na mafiny povykladajte papierovými košíčkami.

Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie. V stredne veľkej mise vyšľahajte melón s maslom. Potom pridajte vajce, olej a vanilku. Nakoniec postupne zašľahajte mokré ingrediencie do tých suchých. Košíčky naplňte cestom asi do dvoch tretín a pečte 20-25 minút. Kapkejky sú hotové, akonáhle prejdú testom suchého špáradla.


Pri príprave krému pracujte s mascarpone aj lemon curdom čerstvo vytiahnutými z chladničky. Najskôr šľahajte samotné mascarpone, asi minútu. Potom doň postupne zašľahajte cukor a neskôr aj lemon curd, tiež postupne. 

Do cukrárskeho vrecka s menšou špičkou (je jedno, či okrúhlou alebo hviezdicovou) vložte asi dve kopcovité lyžice krému, zvyšok dajte zatiaľ do chladničky. Špičku zapichnite do vychladnutého kapkejku a vtlačte doň toľko krému, koľko vám dovolí. Keď to preženiete, kapkejk vám praskne, ale to veľmi nevadí, keďže ho aj tak na vrchu ozdobíme. Samozrejme, ak chcete, môžete vtláčanie krému vynechať, ale je to skutočne chutné prekvapenie pre konzumentov a ozvláštnenie koláčika.


Každý kapkejk natrite tenkou vrstvou krému a potom ich buď stredne širokou alebo širokou hviezdicovou špičkou ozdobte niektorým zo spôsobov, ktoré vidíte na obrázkoch nižšie:


Koláčiky vložte do chladničky. Podľa návodu na obale pripravte pomarančové želé a preceďte ho cez sitko. Ja som sa ponáhľala a cedenie vynechala a na obrázkoch môžete vidieť, ako to dopadlo... Pomocou malej lyžičky opatrne nalejte želé do otvoru, ktorý ste si nechali v kréme.


Ešte na chvíľku ich šupnite do chladničky a tadá! Môžete podávať. V chladničke vám koláčiky vydržia do troch dní.


2 komentáre: