utorok 2. júla 2013

Mandľovo-medové celozrnné sušienky


Mandľovo-medové celozrnné sušienky... Už pri tom názve sa mi zbiehajú slinky... Mandľovo-medové - to je zvukomaľba hodná romantickej básne, nemyslíte? Niečo ako "luna za lunou sa valí".

Mojím pôvodným úmyslom bolo nájsť koláčiky, ktoré by v mojom (a snáď aj vašom) jedálničku mohli nahradiť Bebe Dobré ráno a podobné cereálne sušienky. (A popri tom mi napadlo: Čo vlastne znamená "cereálna sušienka"? Cereálie sú predsa obilniny, nie? To znamená, že VŠETKY sušienky sú cereálne, nie? Takže slovo, ktoré hľadáme, to dôležitejšie slovo, je vlastne "celozrnné", nie? Veď cereálne budú tak či tak, nie? Áno.)

Sušienky, ktoré som sa rozhodla vyskúšať, sa nakoniec klasickým "cereálnym sušienkam" (žmurk, žmurk) veľmi nepodobajú - sú totiž skôr mäkké ako chrumkavé a aj chutia celkom inak. Ale viete čo? Chutia lepšie. A sú aj zdravšie. Naozaj. Veď vyskúšajte.

Recept mám z tohto veľmi inšpiratívneho blogu, ale ako vždy, trochu som si ho prispôsobila podľa seba.


Mandľovo-medové celozrnné sušienky
príprava 10 minút * pečenie 9 minút * cca 20 sušienok

170 g celozrnnej špaldovej múky
100 g mandlí bez šupky
štipka soli
1/4 lyžičky sódy bikarbóny
70 g masla
50 g kokosového oleja
110 g medu
1 lyžička vanilkového extraktu alebo 1/2 lyžičky mandľového extraktu (nemusí byť, ale pekne zvýrazní chuť, takže odporúčam)

Mandle nasucho opražte na panvici a potom buď pomeľte alebo podrvte v mixéri. Pomleté mandle zmiešajte s múkou, soľou a sódou bikarbónou.

Maslo, kokosový olej, med a extrakt mierne roztopte v mikrovlnke alebo nad parou. Mierne znamená, že med a kokosový olej by mali byť tekuté a maslo len zmäknuté, ale stále si držiace tvar. Túto zmes vyšľahajte, aby sa ingrediencie spojili. Potom k nim postupne zašľahajte suché prísady.

Cesto zabaľte do igelitového vrecka a nechajte stuhnúť hodinu v chladničke. Rúru vyhrejte na 175 C. Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Je to naozaj jednoduché, čisté, a cesto tým pádom nemuste podsypávať múkou. Jediný rozdiel oproti klasickému "rozvaľkaniu" je ten, že valček nebudete držať za kraje, ale v strede, takto:


Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3/4 cm. Po odlepení vrchného papiera bude vyzerať takto:


Následne z cesta povykrajujte sušienky. Môžte použiť akúkoľvek vykrajovačku chcete, len pamätajte na to, že sušienky sa v rúre trochu roztiahnu (nie veľmi). Na toto pamätajte aj pri ukladaní sušienok na plech - dajte im trochu priestor. 


Zvyšky cesta spojte do gule a vyvaľkajte rovnakým spôsobom ako predtým. Ak sa cesto medzičasom príliš roztopilo, opäť ho dajte na chvíľu do chladničky. 

Pečte dovtedy, kým sušienky nezačnú na okrajoch oranžovieť. Mne to trvalo 9 minút.

Sušienky skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Jedzte ich ráno a energia vám vydrží aj na celý deň! Možno. Ak nie, dajte si ešte!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára