piatok 14. júna 2013

Vanilkový koláč s pečenými jahodami


Jahodová sezóna v plnom prúde? Dajte svojim obligátnym jahodovým koláčom nový rozmer! V zákusku, ktorý vám dnes predstavím, sa toto sladké letné ovocie totiž pečie dvakrát.

Ale na to, aby som vás presvedčila upiecť ich dvakrát, potrebujete nejaký DÔVOD, však? Mala by som vás PRESVEDČIŤ. No dobre: Toto nie je bežný jahodový koláč. Je to vanilkový koláč s jahodami. Vanilková časť prevažuje a jahody ju svojou kyselkavou chuťou krásne dotvárajú. Nebijú sa, nepremočia tento nádherne mäkký koláčik a navyše majú jemne karamelovú príchuť. A to všetko z jediného dôvodu: sú vopred upečené.


Vanilkový koláč s pečenými jahodami
príprava 15 minút * pečenie 35+50 minút * 12 kúskov

300 g jahôd
2 lyžice trstinového cukru
malá štipka soli

210 g hladkej múky
2 lyžice kukuričného škrobu
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
200 g trstinového cukru (alebo aj menej, ak nechcete mať koláčik príliš sladký)
112 g masla izbovej teploty
1 vajce izbovej teploty
1 lyžička vanilkového extraktu
120 ml mlieka izbovej teploty

Rúru zohrejte na tradičných 175 a jahôdky pozdĺžne pokrájajte na polovičky. Tieto potom reznou stranou dolu poukladajte na plech vystlaný alobalom. Jahody by mali byť čo najbližšie pri sebe, ale na druhej strane by sa nemali dotýkať. Posypte ich dvoma lyžicami trstinového cukru a štipkou soli a dajte na 35 minút piecť.


Počas pečenia jahody pustia šťavu v ktorej cukor skaramelizuje a potom časť tejto šťavy opäť nasajú. No a tá vôňa...

Nechcem, aby ste sa nechali príliš uniesť, takže sa pekne vráťte na zem a vymastite a múkou vysypte buď tortovú formu o priemere 22 cm alebo jenskú misu podobnej veľkosti.


Po vytiahnutí z rúry nechajte jahody chladnúť a urobte si cesto. 210 g múky, 2 lyžice kukuričného škrobu, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli a 200g cukru spolu zmiešajte. Potom postupne pridávajte 112 g zmäknutého masla, vajce, 1 lyžičku vanilkového extraktu a 120 ml mlieka a ručným šľahačom ich primiešavajte do cesta.  

Cesto vylejte do pripravenej formy a poukladajte naň jahody. Upečené jahody sú pomerne krehké, takže ich prenášajte opatrne - ale nebojte sa, nie je to až také ťažké. Ak vám niekoľko jahôd vystane, dajte ich do malej misky spolu so šťavou (v tomto mi veľmi pomohla stierka), pomágajte, a túto zmes môžte použiť na palacinky či vianočku namiesto džemu.


Koláčik pečte stále v rovnako vyhriatej rúre približne 50 minút.

A tu ho máme, krásavca:


Ospravedlňujem sa, že opäť používam rovnaký obrázok ako na začiatku článku, ale táto fotka sa mi tak veľmi páči... Vyzerá to, ako keby si aj slniečko chcelo z toho koláčika odhryznúť.
(A ani sa mu nečudujem. U nás doma zmizol takmer svetelnou rýchlosťou a to sme len dvaja...)


Želám veľa šťastia pri pečení a užite si jahodovú sezónu naplno!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára