pondelok 3. júna 2013

Moja sladká dovolenka v Belgicku


Na začiatok si dáme krátky test:
Keď sa povie Belgicko, čo sa vám vybaví ako prvé?
a) Európska únia
b) pivo
c) čokoláda

Tí, ktorí odpovedali "c", môžu pokračovať v čítaní článku :-)

No dobre, aj vy ostatní môžte, ale neviem, či vás bude baviť...

To, že Belgicko je krajinou mnohých sladkých radostí, človek zistí už veľmi rýchlo po príchode do ktoréhokoľvek väčšieho mesta. Krajina známa najmä vaflami a čokoládou vás privíta tiež na Slovensku nevídanými Candy Shopmi a kopou lokálnych sladkostí.


Tento Candy Shop (doslova obchod so sladkosťami) som stretla v Ostende, zďaleka však nebol jediný. Veľmi sa mi páči ich výklad. No nedali by ste si?



V malebnom študentskom mestečku Ghent nás čakala nezvyčajná sladkosť - Ghentský nos.


Nosy mali tvar kužeľa, zvláštnu sivo-fialovú farbu, a vpredu vyrazené G-čko. Predávali sa na gramy.


Zvonka boli tvrdé, ale prekusnuteľne tvrdé, a vovnútri ako hustá želatína. A chuť? Niekomu pripomínali žuvačky Pedro, niekomu zas detskú zubnú pastu. Chutili fajn a lákali svojou nezvyčajnosťou, ale zďaleka sa nezaradili medzi moje najobľúbenejšie sladkosti.


Ak však hľadáte dôvod, prečo ísť do Ghentu a "nosmi" som vás nepresvedčila (veď som sa ani veľmi nesnažila...), mohla by vás zaujať táto útulná cukráreň s kapkejkami (Cupcake Shop). Vystavených mali asi pätnásť druhov kapkejkov a asi päť iných koláčov. Vybrali sme si a potom sme už nedočkavo čakali, aká dobrota nám pristane na stole.


A už je to tu. Keďže som z každého koláčika ochutnala, rada vám o nich porozrávam:


  • Kapkejk s jahôdkou som si objednala ja a volal sa jednoducho "jahodový". To však ani zďaleka neopisuje, čo sa v ňom skrývalo. Krém na vrchu bol primárne jahodový, no po jahodách chutil len trošku. Aj tak však bol dobrý. Samotný koláčik bol orechový okorenený muškátovým orieškom a plnený vanilkovým pudingom. Od slasti som sa len tak rozplývala...
  • Naľavo od neho tróni čokoládový kapkejk. A že bol mňamkový! Krém bol dobrý, ale ničím výnimočný. Koláčik sa však nepodobal na bežný čokoládový koláč, ale skôr na brownies (niečo medzi). To ma celkom dostalo do kolien.
  • A keď už som si myslela, že nič lepšie neochutnám, zoznámila som sa so Speculoos kapkejkom. Speculoos je sušienka typická pre Belgicko, Holandsko a severné Francúzsko, charakteristická zmesou korenia, ktorú obsahuje (prevláda škorica), a karamelovou chuťou. Viac sa o sušienke môžete dočítať tu. Zo všetkého najviac mi pripomína keksíčky, ktoré sa u nás v kaviarňach dávajú ku káve. Ale k samotnému kapkejku: Bol výborný (to ste už asi uhádli, keď sa tak rozplývam). Chutil mi najmä krém, ktorý bol síce dosť sladký, ale kombinácia ďalších chutí ho robila úplne oprávnene sladkým.
  • Ďalším pri stole nebol kapkejk, ale iný jahodový koláčik, ktorý sa síce tváril ako čískejk, bol však skôr pudingovo-smotanový, a mal výbornú a veľmi intenzínu chuť po jahodách. (bol taký dobý, že podozrievam jahodovú arómu)
  • Na záver máme na stole niekoľko kúskov brownies, ktoré nám dali ku káve. Tieto boli fajn, ale úprimne ma sklamali - jedla som už aj oveľa lepšie.
A ešte jednu vec som zabudla: Mali na výber aj kapkejk s príchuťou Ghentského nosa! (kruh sa uzavrel)



Cupcake Shop, ktorý vidíte nižšie, nie je ten, ktorý som pred chvíľou ospevovala. Tento sa nachádza v Antverpách a veľmi sa mi páčil ich výklad. Kapkejky boli pravé, nie umelé, čo mi prišlo trochu ľúto, ale zas koľko zákazníkov to pritiahne!



Je načase odpútať sa od koláčikov a ústrediť sa na jednu z najznámejších belgických sladkostí - vafličky! Boli všade a boli (väčšinou) výborné. Od našich "gofry" sa odlišujú najmä tým, že sú sladšie a trochu tvrdšie. Môžete ich jesť samotné, či poliate čokoládou/karamelom/džemom/šľahačkou/všetkýmnaraz.

Teraz sa snažím získať pravý belgický recept na vafličky, aby som si ich mohla doma vyskúšať a potom sa s vami podeliť :-)



A na záver som si nechala časť, na ktorú už určite všetci čakáte:


Aj keď, priznám sa, nemám k belgickej čokoláde veľmi čo povedať. To, že je výborná, už určite viete. Tak čo dodať? Napríklad vás môžem upozorniť, že v Bruseli narazíte na obchody s čokoládou na každom kroku, no v menších mestách to už budete mať ťažšie. Nám bola odporučená značka Leonidas, pretože má vraj najlepší pomer ceny a kvality, a navyše má kopu predajní. A ja len odporúčam ďalej, pretože čokoládku majú naozaj skvelú a ceny... no... belgické.

Čo ma však naozaj prekvapilo bol to, že čokoláda kúpená v supermarkete, cenovo porovnateľná s našou Milkou, Figarom či Orionom, bola o niekoľko tried kvalitnejšia ako tie slovenské. Skúsila som z nej urobiť brownies a veru boli najlepšie, aké som kedy urobila. 


Dobrá rada: Do Belgicka sa oplatí ísť nielen na "luxusnú" čokoládu, ale keď tam už budete, urobte nájazd na supermarkety a prineste si domov zásoby aj takej tej "obyčajnej". Určite ju využijete :-)

A ešte pár fotiek z cesty do a z Belgicka:


Aj Luxemburčania vedia, ako na to :-)



Keď raz budem mať cukráreň, takto by mala vyzerať:
(nákupné centrum v Drážďanoch)



Perlička na záver článku: Toto nie sú meče, ale obrie nože na krájanie... wait for it... obrej štóly! Tí, ktorí robievajú vianočnú štólu, vedia, že toto pečivo vydrží dobre zabalené až mesiac. Práve túto vlastnosť štól využívali Nemci (ale asi nie len oni) pri vojenských ťaženiach, aby mali čím dlhodobo kŕmiť armádu. A ak by ste si chceli obriu štólu upiecť, dolu máte aj recept. Len mi potom, prosím, prosím, pošlite fotku!
(múzeum hradu Moritzburg)




PS: Nedávno som vytvorila aj koláčikovskú stránku na Facebooku, kde nájdete nielen upozornenia na nové články, ale aj rôzne iné moje výtvory (z ktorých niektoré sa časom na blog dostanú tiež), a tiež skvelé nápady na pečenie či zdobenie, ktoré zbieram po internete. Aby sa tieto informácie zobrazovali na vašej sociálnej sieti, stačí ísť na 
https://www.facebook.com/Kolacikovo a kliknúť na "Like".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára