utorok 4. novembra 2014

Obľúbené vecičky: Október 2014 + SÚŤAŽ


Napadla mi (pomerne) inovatívna myšlienka. Na blogoch o obliekaní, make-upe, či účesoch sú každomesačné "favourites" bežným štandardom. Pri foodblogoch som sa však s podobnými článkami ešte nestretla. Aj keď je možné, že som len zle hľadala.

O čo tu teda pôjde: Každý mesiac by som vám chcela napísať o svojich obľúbených vecičkách, ktoré som za posledné obdobie rada používala - či už to budú suroviny, formy na pečenie, blogy... alebo úplne niečo iné, no aspoň okrajovo súvisiace s pečením. A v žiadnom prípade to nebudem siliť: Ak sa počas niektorého mesiaca nič zaujímavé nevyskytne, článok nebude.


Jablkové hodovanie

Jedenásteho októbra som sa zúčastnila na Jablkovom hodovaní, ktoré sa poriada každý rok v mestách bratislavského kraja. Je to príjemná akcia spojená s predajom domácich výrobkov z jabĺk - ktokoľvek sa môže prihlási a prísť predávať.

Tešila som sa, že pre zmenu budem vo veľkom piecť aj niečo iné ako len kapkejky. Ale nakoniec to dopadlo tak, že kapkejky sa predali ako prvé (urobila som len dva druhy, ale dosť veľa kusov) a s ostatnými koláčikmi to išlo pomalšie. Považujem sa za poučenú. Tak či onak, za dve hodiny sme mali predané. Mrzí ma však, že som nestihla veľmi pookukovať aj iných predajcov.

Takto vyzerali prípravy:



A takto samotné hodovanie:


Nie je to najlepšia fotka, ale jediná, čo sme stihli urobiť. Hlavne by ma ale zaujímalo, čo sa preháňa hlavou tomu chalanovi naľavo...

Chlebíčkové formy

Jeseň je pre mňa časom, keď vyťahujem chlebíčkové formy a začínam ich využívať. Momentálne vlastním dve, menšiu a väčšiu, ale za tú väčšiu hľadám náhradu, lebo som ju asi pred dvoma týždňami zničila (Robila som v nej chlieb, ktorý sa prilepil tak veľmi, že so sebou vzal aj teflónový povrch. Asi to nebola veľmi kvalitná forma).

Mrzí ma, že zatiaľ nemám na blogu žiadne recepty na sladké chlebíčky. Na Jablkové hodovanie som robila dva druhy, jablkovo-banánový s karamelovou polevou a jablkovo-citrónový, nemám však nafotený postup. Ak niektorý z nich (alebo oba) budem robiť opäť, bude aj receptík.


Ospravedlňujem sa za alobalové pozadie, ale všetky tieto fotky som robila narýchlo, vrámci príprav.

Jablká

Asi nie je žiadnym prekvapením, že mojou surovinou číslo jeden boli v októbri práve jablká. V poslednom čase ich využívam asi v každom druhom koláči a postupne pridávam tiež na blog nové recepty. 

Jablká sú hlavnou súčasťou aj dlhodobo obľúbeného receptu na stránkach Koláčikova: Obráteného jablkového koláča podľa Jamieho Olivera.


Na fotke môžete vidieť háčkované jabĺčka, z ktorých som si urobila jesennú výzdobu. Ak ste v háčkovacej nálade a chceli by ste si také tiež urobiť, návod nájdete tu.

Vanilkový extrakt z Marks&Spencer

Tento vanilkový extrakt z madagaskarskej vanilky som používala v októbri rovnako, ako ktorýkoľvek iný mesiac. Chcem však využiť túto príležitosť, aby som vám ho predstavila. Pretože je to jednoznačne najlepší vanilkový extrakt, aký som doteraz vyskúšala.


Ak ste v tejto chvíli dostali chuť na nejaký vanilkový koláčik, veľmi odporúčam tento Vanilkový koláč s pečenými jahodami alebo Valentínske slimáčiky.

Vonné sviečky Air Wick

Sviečky síce do koláčov nepridávam, chcem sa však s vami podeliť o skúsenosť s týmito voňavými potešeniami. Jeseň je obdobie, keď sviečky opätovne získavajú nadvládu nad našou domácnosťou. A ja mám najradšej, keď mi svojimi vôňami jeseň (a následne zimu) aj pripomínajú. Kúpila som si tri vonné sviečky od Air Wick (od tejto značky podľa mňa voňajú najkrajšie) a so všetkými tromi som veľmi spokojná. Konkrétne sú to: "Pomaranč a sviatočné korenie", "Rubínovo červené jablká" a "Vanilka a hnedý cukor". 


Podľa obrázku môžete aj vidieť, ktorú zapaľujem najradšej - je to druhá zmienená. Názov je trochu zavádzajúci, pretože nevonia iba po jablkách, ale aj škorici a iných koreniach. Ozaj, na prevoňanie bytu úplne stačí zapáliť len jednu sviečku. Ja si ich striedam podľa nálady.

Ešte by sa mi páčila sviečka s vôňou karamelu alebo dulce de leche, ale niekde som takú nevidela. Ak by ste vedeli odporučiť nejakú dobrú, napíšte mi do komentárov.

Ano, šéfe

V októbri som prepadla pozeraniu českého "Ano, šéfe" na youtube a pozrela som si všetkých päť sérií v období asi dvoch týždňov. Dobre sa pri tom nie len oddychuje, ale tiež varí a pečie. Len som si musela dať pozor, aby som reláciu nepozerala hladná, lebo to potom bolo utrpenie.

Súťaž

Október bol tiež mesiacom, keď tento blog dosiahol 20 000 kliknutí! Jupí, jupí! (Skúsenejší blogeri teraz zrejme prevrátili očami) 

Keďže sa z tohto míľnika veľmi teším, rozhodla som sa usporiadať súťaž. Cenou sú dve veselé posýpky (teda aspoň ja sa z nich veľmi teším, kúpila som si ich aj pre seba...) a jedno červené háčkované jabĺčko.


Na zapojenie sa do súťaže stačí, aby ste mi dolu do komentárov napísali, čo VÁS v októbri potešilo. Môže to súvisieť s pečením, ale aj nemusí. Nezabudnite vrámci komentára nechať svoju emailovú adresu. Súťaž potrvá do nedele, 9.11., a potom vyžrebujem víťaza.




Nech sa vám vždy dobre pečie!
Soňa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Ak sa vám tento blog páči, lajkujte stránku Koláčikova na Facebooku! Zverejňujem na nej nie len najnovšie recepty, ale aj kopu zaujímavostí:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára