piatok 12. decembra 2014

Jablkové ufá


Jablkové ufá boli jedným z mojich hitov na tohoročnom Jablkovom hodovaní v Senci. A to (našťastie) nie len pre osy!
Kto sa zúčastnil tejto akcie (či už ako predávajúci alebo kupujúci), určite vie, o čom hovorím. Mať päť ôs na jednom koláči bol bežný štandard. Najmä tieto jablkové ufá ich lákali svojou cukrovo-citrónovu polevou. Chvíľu som uvažovala, že ich začnem predávať ako pasce na osy, ale na to boli až príliš dobré...

Názov "Jablkové ufá" vymysleli moji kolegovia, za čo som im veľmi vďačná. Ja som týmto koláčikom chcela hovoriť "Mini jablkové páje", čo ani zďaleka nie je také cool.

Koláčiky sú vyrobené z krehkého cesta, povykrajované, naplnené ochutenými jabĺčkami a zlepené dokopy. Ich výroba je o niečo časovo náročnejšia, ako keby ste robili obyčajný jablkový páj, ale sú naozaj rozkošné a deťom sa páčia. Sú tak akurát do ruky (netreba tanierik ani vidličku) a môžete ich (sebe či ratolestiam) zabaliť ako súčasť desiatej.


Jablkové ufá

príprava 30 min. + chladenie * pečenie 15 minút * cca 11 kusov

Cesto:
250 g múky
štipka soli
100 g práškového cukru
125 g studeného masla
1 studené vajce

Jablková náplň:
500 g jabĺk (asi tri stredne veľké jablká)
šťava z jedného citróna
50 g práškového cukru
1 lyžička mletej škorice
50 g mletých orechov (nemusí byť)

Cukrovo-citrónová poleva:
práškový cukor
citrónová šťava
ríbezľový džem (nemusí byť)
cukrový posyp

vajíčko na potretie (nemusí byť)


Tento typ cesta je potrebné spracovať čo najrýchlejšie, aby bola zachovaná "studenosť" masla. Preto ho najradšej pripravujem pomocou robota - najprv zmiešam suché prísady, potom do rozbehnutého robota postupne prisypem na kocky nakrájané maslo a nakoniec vajce. Cesto je potrebné po vybratí z robota ešte trochu premiesiť, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Ak cesto spracúvate rukami, zachovajte rovnaký postup pridvania surovín. Studené prsty sú pri tomto recepte výhodou!

Hotové cesto zabaľte do kuchynskej fólie a dajte ešte aspoň na pol hodinu do chladničky.

Kým čakáte, pripravte si jablkovú náplň: Ošúpané a očistené jablká nakrájajte na osminky a tie potom na tenké plátky. Ak chcete, aby mali ufá celkom hladký povrch, a vyhovuje vám tá konzistencia, môžete jablká aj nastrúhať. Nakrájané/postrúhané jablká zmiešajte so zvyšnými prísadami na jablkovú náplň.

Rúru vyhrejte na 175 °C. Vychladené cesto vyvaľkajte na cca 0,5 cm hrúbku a okrúhlou formičkou alebo pohárom o priemere cca 10 cm z neho vykrajujte krúžky.

Na krúžky cesta položte polievkovú lyžicu jablkovej náplne. Keďže jablká medzičasom pustili šťavu, snažte sa ju pri vyberaní náplne z misky nechať na spodku.


Na jablkovú náplň položte ďalšie povykrajované krúžky cesta (rovnakej veľkosti ako tie prvé) a okraje jemne popritláčajte prstami. Potom ich ešte zaistite buď vidličkou alebo ostrým koncom varešky. Mne osobne sa viac páči vareškový prístup, lebo vytvorí po obvode rozkošné bodky:


Ak sa ufá nechysáte zdobiť polevou, ešte pred upečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Potreté či nepotreté, pečte ich cca 15 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladiť na mriežke.


A takto vyzerajú vajíčkom nepotreté a vidličkou zaistené ufá:


Presné množstvá surovín na polevu vám nepoviem, lebo som ju robila odoka... Ale úplne vám dôverujem, že nájdete správny pomer cukru a citrónovej šťavy (na biele ufá) alebo cukru, citrónovej šťavy a džemu (na ružové ufá). Poleva má správnu hustotu vtedy, keď sa vám bude zdať taká hustá, že sa nebude dať na ufá rozotrieť, ale v skutočnosti sa bude dať rozotrieť... Pomohla som?

Ufá sú úplne najlepšie čerstvé, ale v uzavretej nádobe vydržia aj 3-4 dni. Cesto si môžete pripraviť aj vopred a nechať až dva dni v chladničke alebo až mesiac v mrazničke.



Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Ak sa vám tento blog páči, lajkujte stránku Koláčikova na Facebooku! Zverejňujem na nej nie len najnovšie recepty, ale aj kopu zaujímavostí:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára