štvrtok 13. februára 2014

Valentínske slimáčiky z lineckého cesta


Domáce koláčiky sú jedným zo skvelých spôsobov, ako si spríjemniť Valentína. Ak nie ste "krémový typ" alebo si chcete upiecť len niečo jednoduché ale chutné a efektné k čaju, určite sa vám budú páčiť tieto slimáčiky.


A pokojne si ich upečte aj mimo Valentína. A pokojne aj v iných farbách.


Valentínske slimáčiky z lineckého cesta
Príprava 20 minút + chladenie * pečenie 14 minút * 30 kúskov

500 g múky
1 lyžička kypriaceho prášku
2 štipky soli
200 g cukru
250 g studeného masla
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
ružové gélové potravinárske farbivo
biele gélové potravinárske farbivo (nemusí byť)

cukríčkové srdiečka


Cesto na tieto, ale aj akékoľvek iné linecké koláčiky je podľa mňa najlepšie pripravovať v robote - je totiž potrebné pracovať so skutočné tuhým maslom, ktoré by sa ani počas miesenia nemalo roztopiť. Naše staré mamy sa museli spoliehať na studené ruky, ale my máme k dispozícii vyššiu techniku (a ak náhodou nemáte robot, studené ruky a trpezlivá myseľ to vždy istia).

Najprv si pripravíme bielu časť slimáčika. Budete pracovať presne s polovicou všetkých surovín uvedených v recepte, s výnimkou farbiva. Do robota vybaveného sekacím nástavcom nasypte 250 g múky, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku, štipku soli, 100 g cukru a nasucho premixujte. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a mixujte, kým sa nevytvorí drobenka. Potom pridajte vajíčko rozšľahané s bielym farbivom (alebo bez, ak nechcete použiť biele farbivo) a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu. Zmes vyklopte do misky a zľahka premieste, aby sa farbivo rovnomerne rozdistribuovalo.

Medzi dvoma papiermi na pečenie vyváľajte obdĺžnikový plát, o niečo väčší ako A4. Popri gúľaní si pre dosiahnutie obdĺžnikového tvaru pomôžte rukami. Plát vložte do chladničky.

Rovnakým postupom urobte aj ružové cesto. Oba pláty cesta chlaďte 30 minút.


Po vytiahnutí z chladničky orežte oba pláty tak aby mali rovnakú veľkosť. Biely plát nechajte na jednom z papierov, pomocou štetca ho potrite vodou a položte naň ružový plát.


Cesto zrolujte, pričom budete začínať na dlhšej hrane plátov.


Rolku ešte poriadne postláčajte, aby ste zvnútra dostali všetok vzduch. Potom ju potrite vodou a vyváľajte v cukríčkových srdiečkach. Opäť postláčajte, aby sa srdiečka o cesto čo najlepšie prilepili. Rolku zabaľte do fólie a nechajte v chladničke minimálne hodinu (maximálne 24 hodín).


Rúru vyhrejte na 175 °C. Po stuhnutí cesto nakrájajte na krúžky o hrúbke cca 1 cm, poukladajte na plech  vyložený papierom na pečenie a pečte približne 14 minút.


Po upečení by slimáčiky mali byť zospodu mierne zlatisté, ale zvrchu stále pekné bielo-ružové bez príznakov pripečenia. Koláčiky vyberte z plechu aj s papierom hneď po dopečení. Vychladnú veľmi rýchlo. Po vychladnutí skladujte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, najviac dva týždne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára