pondelok 3. februára 2014

Lemingtonky - tradičné austrálske koláčiky


Na Vianoce som dostala novú knižku - Vintage cakes - a veľmi sa mi páči. A napriek tomu, že obsahuje najmä tradičné anglické koláčiky, rozhodla som sa ako prvé upiecť austrálske Lemingtonky.


Priznám sa, nie som veľkým fanúšikom kombinácie biely korpus / čokoládová poleva (neviem, prečo, nedá sa to logicky zdôvodniť). No keďže žiadosť vzišla od darcu knihy, rada som ich upiekla. Hodnotenie koláčika som však objektívne nemohla urobiť sama a musela to nechať na ochutnávačov. A ochutnávači krochkali blahom.


Keď sa vám zdá, že Lemingtonky pripomínajú slovenské "Kokosové ježe", máte pravdu. Princíp je veľmi podobný, korpus sa však pripravuje trochu inak. Lemingtonky sú nazvané podľa queenslandského guvernanta baróna Lamingtona. Bol to fešák, čo poviete? Žeby koláčik niekomu pripomínal jeho ježaté fúzy?


Lemingtonky
Príprava 30 minút * pečenie 25 minút * 24 kúskov

125 g masla izbovej teploty
150 g práškového cukru
2 vajcia izbovej teploty
230 g hladkej múky
2 lyžičky sódy bikarbóny
väčšia štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu
100 ml mlieka izbovej teploty

400 g cukru
4 lyžice kakaa
25 g masla
100 ml mlieka
200 g strúhaného kokosu


Rúru rozohrejte na 175 °C. Plech o stranách 20x30 cm vymažte maslom a vysypte múkou.

125 g masla a 150 g práškového cukru spolu vymiešajte elektrickým šľahačom. Po jednom prišľahajte vajcia. V inej miske zmiešajte múku so sódou bikarbónou a soľou. V odmerke zmiešajte 100 ml mlieka s vanilkovým extraktom. Potom  na striedačku prišľahajte múčnu zmes a mliečnu zmes k cestu.

Pečte 25 minút, alebo kým vám test so špáradlom nepovie, že už stačilo. Korpus nechajte vychladnúť na plechu, najlepšie položený na mriežke (alebo na vypnutom plynovom sporáku, ten veľmi dobre funguje namiesto mriežky).


Vychladnutý korpus nakrájajte na 6x4 kúsky. Môžete aj na menej či viac - ako sa vám páči. Ja som teno proces nechala na manžela, pretože rovné krájanie mi spolu s rovným strihaním vyoperovali pri narodení.


Proces namáčania tu nemám zachytený, lebo foťák by tú spúšť asi neprežil, ale je to naozaj zábava. 400 g cukru, 4 lyžice kakaa, 25 g masla a 100 ml mlieka nechajte spolu rozpustiť v hrnci a následne prelejte do hlbokého taniera či širokej misy. 200 g kokosu nasypte do hlbokého taniera. Poriadne si umyte ruky. Vezmite do ruky koláčik, jednou rukou ho ponamáčajte v kakaovej poleve zo všetkých strán okrem spodku, nechajte odkvapkať a druhou rukou naň nasypte kokos. Potom ho za kokosom obalenú časť chyťte do "kokosovej" ruky a namočte do kokosu tie časti, kde ste mali predtým prsty "kakaovej" ruky (inak by váš koláčik skončil podobne ako Achilles alebo ako Siegfried z Piesne o Nibelungoch...).


Čítala som, že niektorí si koláčik nastoknú na vidličku, namočia ho do kakaovej polevy a pokokosujú bez zašpinenia. Ale to znie dosť nudne.


Skladujte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára