piatok 25. septembra 2015

Šiškomafiny


Jeseň sa nám nielen priblížila, ale už je aj skutočne tu! Čo tak si toto sychravé počasie spríjemniť šálkou čaju a mäkučkým, lekvárom plneným koláčikom?

Pred pár dňami sa mi manžel zveril, ako má rád jeseň a musela som skonštatovať, že ja tiež. Mám teda rada všetky ročné obdobia, lebo každé je niečím výnimočné. A milujem aj leto, ale tento rok mám pocit, že už aj stačilo a som pripravená užiť si jeseň so všetkými jej farbami a vôňami. Navyše som tiež rada, že naša malá Khaleesi sa narodí v takom krásnom období.


Recept na šiškomafiny by sa zrejme skôr hodil zverejniť vo fašiangovom období, no rada by som sa s ním podelila už teraz. Podľa mňa je to ideálny koláčik, ktorý si dáte k čajíku po návrate z príjemnej prechádzky. A navyše, tento recept predsa nikam neodíde, počas fašiangov si ho pokojne otvorte opäť :-)

Aha, a ešte by sa patrilo menšie vysvetlenie tohto hybridného názvu (áno, vymyslela som ho sama): Jedná sa o mafinky plnené lekvárom a obalené vo vanilkovom cukre - teda chuťovo (hoci nie textúrou) skutočne pripomínajú šišky.


Šiškomafiny

príprava 15 minút * pečenie 20 minút * 18 mafinov

400 g hladkej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
200 ml jogurtu
4 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
300 g masla (roztopeného, vychladnutého)
300 g práškového cukru
marhuľový (alebo iný) lekvár
práškový cukor a vanilínový cukor na posypanie


Rúru vyhrejte na 175 °C. Jamky v plechu na mafiny potrite olejom.

V stredne veľkej mise pomiešajte múku s kypriacim práškom. Vo väčšej mise zmiešajte jogurt, vajcia, vanilkový extrakt, maslo a práškový cukor. Potom prisypte suché ingrediencie a miešajte, len kým sa suroviny nespoja.

Do každej jamky v plechu na mafiny nalejte dve lyžice cesta a trochu ho uhlaďte. Pridajte čajovú lyžičku lekváru a prikryte ďalšou 1 a 1/2 lyžicou cesta. Cesto by malo siahať po vrch jamky alebo byť pár milimetrov pod okrajom.

Pečte vo vyhriatej rúre cca 20 minút - do zlatistej až svetlohnedej farby (ako vidíte na fotkách). Počas pečenia si pripravte posýpku - zmiešajte práškový cukor a jedným vanilínovým cukrom. Ja som použila odhadom asi 150 g práškového cukru. Namiesto vanilínového cukru môžete pokojne použiť aj vanilkový. Ja som však chcela, aby mi tieto šiškomafiny čo najviac pripomínali babkine šišky. Preto som ich aj plnila práve marhuľovým lekvárom.


Po vytiahnutí z rúry nechajte šiškomafiny 5 minút chladnúť buď na mriežke alebo na železách plynového sporáka. Následne ich opatrne vyberte. Keď to nejde podobrotky, použite na uvoľnenie mafinkov tenkú stierku alebo plastový nôž. Ihneď obaľujte v cukrovej zmesi.

Šiškomafiny sú úplne najlepšie na svete, keď sú ešte teplé, ale v uzavretej nádobe vám vydržia aj tri dni. Vždy pred konzumáciou ich odporúčam na chvíľku ohriať v mikrovlnke.


Nech sa vám vždy dobre pečie!
S láskou, Soňa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Ak sa vám tento blog páči, lajkujte stránku Koláčikova na Facebooku! Zverejňujem na nej nie len najnovšie recepty, ale aj kopu zaujímavostí:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára