pondelok 20. októbra 2014

Celozrnný páj s jesenným ovocím


Toto je momentálne najobľúbenejší koláč v našom byte. Už keď o ňom píšem, zbiehajú sa mi slinky... Má v sebe chutné a zdravé ingrediencie a véééľa ovocia. Mňam.

Recept pochádza z Októbrového Apetitu. Už keď som ho zbadala, vedela som, že ho musím upiecť čo najskôr. Koláčik chutí veľmi unikátne, ale chuť závisí aj od toho, aký cukor a aké ovocie použijete. Takže ten váš možno bude trochu iný, ale určite výborný.



Celozrnný páj s jesenným ovocím
príprava 10 minút * pečenie 40 minút * 8 kúskov

100 g celozrnej špaldovej múky
100 g hladkej pšeničnej múky
100 g tmavého trstinového cukru; odporúčam Muscovado - ten koláčiku prepožičia práve tú chuť, ktorú na ňom milujeme)
1/2 balíčka prášku do pečiva
100 g studeného masla
1 studené vajce
4 lyžice domáceho lekváru (použila som marhuľový, lebo len taký som tento rok robila...)
cca 400 ml zmesi jesenného ovocia: maliny, čučoriedky, černice, brusnice, nastrúhané jablko...
cca 3 lyžice svetlého trstinového cukru; odporúčam Muscovado (upravte podľa sladkosti použitého ovocia a vlastných preferencií)
plátky mandlí na ozdobu (nemusí byť)

(Poznámka pod čiarou: Čo je vlastne ten Muscovado cukor? Jedná sa o veľmi málo rafinovaný alebo nerafinovaný cukor s nezvyčajnou vlhkou konzistenciou a melasovou chuťou. Ja ho kupujem v Marks&Spencer, kde majú na výber dva druhy: svetlý a tmavý. Oba sú výborné, používam ich do kávy a na zdravé pečenie.)


Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na páj potrite maslom a vysypte múkou. Cesto môžete hniesť buď v rukách (v tom prípade veľmi rýchlo, aby sa maslo nestihlo roztopiť) alebo v kuchynskom robote. V každom prípade zmiešajte najprv suché suroviny, potom pridajte na kocky pokrájané maslo a nakoniec vajce. Ak ste sa rozhodli pre robot, dávajte pozor, aby ste suroviny príliš nepremiešali, maslo by nemalo byť úplne rozmixované.

Cesto natlačte do formy tak, aby malo hrúbku cca 1,5 cm. Položte naň papier na pečenie alebo alobal, nasypte doň suchú fazuľu alebo ryžu, a dajte takto "naslepo" predpiecť na 20 minút. Ja osobne si už niekoľko rokov držím v zaváraninovej fľaške tie isté fazule, ktoré používam na predpekanie...

Kým sa pečie korpus, pripravte si ovocie. V pôvodnom recepte nie je presná gramáž a ja to množstvo tiež vždy len odhadnem. Ale predpokladám, že je to okolo 400 ml, ako som napísala hore v recepte. Ovocie nasypte do misky a zamiešajte s cukrom. Keď je cesto predpečené, vytiahnite ho z rúry a papier aj s fazuľami/ryžou odložte nabok. Korpus potrite štyrmi lyžicami lekváru a nasypte doň pocukrované ovocie. Potom pečte ešte ďalších 20 minút.



Po vytiahnutí z rúry posypte páj lupienkami mandlí - na červenom a fialovom ovocí vyzerajú krásne kontrastne. Potom počkajte, kým vychladne, a môžete krája a ochutnávať. Aj keď, pravdu povediac, ja som do vychladnutia vydržala iba raz - a len kvôli týmto fotkám...


Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Ak sa vám tento blog páči, lajkujte stránku Koláčikova na Facebooku! Zverejňujem na nej nie len najnovšie recepty, ale aj kopu zaujímavostí:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára