štvrtok 3. januára 2013

Baileys puding / Baileys palacinky



Vianočné sviatky sú za nami a nový rok prišiel rýchlejšie, než by bolo slušné. Dávate si novoročné predsavzatia? Ja nie. Môj asi najhorší zlozvyk je totiž jedenie prehnaného množstva sladkého a keby som to chcela obmedziť... moje telo sa búri už len pri tej myšlienke! Takže predsavzatia si radšej nedávam a namiesto toho si dám čokoládku zo stromčeka.

Ale poďme k receptu:
Je veľa rodín, u ktorých sa nedopitý alkohol povaľuje po chladničkách týždne, ba mesiace, pretože členovia týchto rodín buď nepijú vôbec alebo len veľmi málo. My sme jedni z nich. Recept na Baileys palacinky tak vlastne vznikol z týchto dvoch dôvodov:
   1. zvyšky výborného domáceho aj kupovaného Baileys v chladničke
   2. chuť na sladké, ale zároveň posviatočná nechuť k akýmkoľvek koláčom


Palacinky s Baileys pudingom boli jasná voľba. Do pudingu som použila podobné ingrediencie ako pred časom na výrobu tohto chutného alkoholu a výsledok bol vynikajúci. Veď môžete posúdiť sami.

(Ak ste ešte nerobili domáce Baileys a považujete to za skvelý nápad (aj je), výborný recept nájdete tu.)


Baileys puding
príprava 10 minút * varenie 5 minút * pre 2 osoby



Suroviny:
100ml Baileys
150ml mlieka
20g kukuričného škrobu (Solamyl)
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžička instantnej kávy
1 lyžička čokoládového sirupu

200 ml šľahačkovej smotany
3 lyžičky karamelkového sirupu (nemusí byť)
1 lyžica práškového cukru (3 lyžice, ak nepoužijete karamelkový sirup)

Všetky suroviny z hornej časti zoznamu (nad šľahačkou) zmiešajte v širokom hrnci a povarte do zhustnutia. Miešajte príležitostne, až ku koncu zosvižnite tempo. Široký hrniec pomôže nielen k rýchlejšiemu hustnutiu, ale aj rýchlejšiemu chladnutiu. Po dovarení hrniec s pudingom položte do drezu, do ktorého ste predtým napustili studenú vodu. A opäť príležitostne zamiešajte, v pohode to zvládnete popri robení šľahačky. Puding by bude studený do piatich minút a navyše bez zlých-škaredých mliečnych šupiek.

Šľahačkovú smotanu vyšľahajte. Keď je tuhá, zašľahajte do nej cukor a potom aj karamelkový sirup (ak ho používate). Ja som si urobila vlastný karamelkový sirup podľa tohto receptu a je naozaj výborný, používam ho napr. na ovocie. Namiesto toho môžete, samozrejme, použiť akýkoľvek karamelový sirup - taký aký sa predáva vo fľašiach a dáva na dezerty.

Opatrne primiešajte polovicu hotovej šľahačky do studeného pudingu.

V tejto chvíli by ste mohli skončiť, rozliať puding do misiek, ozdobiť karamelkovou šľahačkou, nechať chvíľu stuhnúť v chladničke a s veľkou slávou podávať. Ak však chcete niečo viac, môžete si spraviť...




Palacinky
príprava 5 minút * pečenie 15-30 minút * pre 2-3 osoby



Suroviny:
150ml mlieka
100ml vody
50ml oleja
1 vajce
100g hladkej múky
štipky soli

Všetky ingrediencie okrem múky vyšľahajte šľahačom, stačí takým obyčajným ručným, nemusíte vyťahovať elektrický. Potom postupne zašľahajte múku. Množstvo múky môžete upraviť - podľa toho, či chcete hrubšie alebo tenšie palacinky. Záleží tiež od veľkosti vajca - pri väčšom viac múky, pri menšom menej. Panvicu vytrite troškou oleja, a keď je dostatočne rozpálená (môžte do nej kvapnúť trochu cesta a sledovať, či zasyčí), môžte začať robiť palacinky. Klasicky nalejete trochu cesta a rozlejete ho po celej ploche panvice. Keď začnú okraje hnednúť, prevráťte ju. Druhá strana bude hotová rýchlejšie ako prvá, nebojte sa nakúkať, či je hotová.


Musím sa priznať, že väčšinou robím palacinky "od oka" - ako ma to naučila babka. Pre účely tohto blogu som však vyskúšala vyššie uvedený recept, pretože sa na internete vyskytoval pomerne často, spolu s množstvom chvál z radov používateľov. A musím ho pochváliť aj ja, palacinky boli skutočne hodvábne, nelepili sa ani netrhali.


Koľko palaciniek vám z tohto množstva vyjde a ako dlho bude pečenie trvať, záleží na ich hrúbke, veľkosti panvice, aj sile plameňa. Ja som urobila 10 mini-palaciniek, na väčšej panvici ich spravíte 6 až 8.


Hotové a vychlanuté palacinky naplňte Baileys pudingom, ozdobte karamelkovou šľahačkou a posypte nastrúhanou čokoládou. Môžte podávať ihneď, ale ak ich šupnete ešte na pol hodinku do chladničky (puding krásne stuhne a "zžije" sa s palacinkami), budú ešte lepšie.

A nový rok sa môže začať!

2 komentáre: