utorok 12. februára 2013

Valentínsky fondán z bielej čokolády


Rozmýšľate, čím si osladiť Valentín? Či máte len mlsný jazýček so slabosťou pre bielu čokoládu? Tento jemne ružový fondán je sladučký, rozplýva sa na jazyku a - ako väčšina mojich receptov - je  veľmi jednoduchý na prípravu.

Krátka úvaha o fondáne
Fondán v slovenskom jazyku znamená cukrovinku alebo surovinu na výrobu cukroviniek a zhoduje sa s anglickým slovom "fudge". Hovorovo sa však najmä v poslednom čase ustálilo používanie slova fondán ako názvu pre poťahovaciu hmotu (tzv. nepravý marcipán). Asi nemôžme nikomu vyčítať, že si anglické "fondant" preložil ako "fondán", hoci to nie je celkom správne.

Dôležité ale je, že fondán, ktorý vidíte na fotke, a ktorý by som vás dnes chcela naučiť, spadá do prvej kategórie - je to teda cukrovinka, čosi ako bonbón z bielej čokolády.



Poďme ale na to, čo nás zaujíma najviac, teda recept:

Valentínsky fondán z bielej čokolády
príprava 10 minút * chladnutie 4 hodiny * 56 kúskov

30g masla
1 90g balenie JoJo marshmallows
1/2 šálky (120ml) šľahačkovej smotany
1 šálka (200g) kryštálového cukru
260g nasekanej bielej čokolády

Obdĺžnikový plech 20x30cm vyložte alobalom. Najjednoduchší spôsob, ako to spraviť: Vytvarujte alobal podľa vonkajšej časti plechu a až potom ho vložte dovnútra a uhlaďte.


Všetky suroviny okrem čokolády roztopte v hrnci na miernom ohni. Ochutnajte. Po roztopení za občasného miešania povarte ešte 5 minút. Hmota výrazne zmenší objem a trochu stmavne (nezľaknite sa). Ochutnajte. Hmotu vylejte do misky s nasekanou bielou čokoládou (nie naopak!) a miešajte, kým sa čokoláda celkom nerozpustí. Ochutnajte.


Fondán ešte za horúca vylejte do alobalom vyloženého plechu a nechajte niekoľko hodín (či cez noc) stuhnúť. Ak ste si múdro odložili trošku fondánu bokom, čakanie si môžete príjemne skrátiť.


Stuhnutú sladkosť potom preložte na dosku a pekne-krásne pokrájajte na kúsky. Ja som ich podávala v malých cukrárskych košíčkoch.


Ako ozdobiť fondán?
Fondán môžete na vrchu posypať orieškami alebo rôznymi cukrárskymi ozdobami - a to ešte za tepla, aby sa vám prilepili. Oriešky môžete tiež do fondánu priamo zamiešať. Mne osobne sa však nepáčila predstava, že by mi zážitok z mäkučkej, na jazyku sa rozplývajúcej sladkosti, malo rušiť chrumkanie. Preto som fondán len poprskala roztopenou bielou čokoládou - veľmi jednoduché a efektné riešenie.

Tip na záver: Ružová farba fondánu sa, samozrejme odvíja od farby cukríkov marshmallows. Veľmi ma potešilo, že JoJo marshmellows spôsobili takúto krásnu staroružovú farbu. A navyše obsahujú iba prírodné farbivá, čo je tiež veľké plus. Ak však chcete, marshmallows sa dajú zohnať aj v iných farbách - tak hor sa do skúšania!


A vaša láska ku sladkostiam bude naplnená!

3 komentáre:

  1. Aku ma potom vyrobok dobu spotreby? By som to musela asi zjest vsetko sama a by mi to asi par dni trvalo :D Skusila si to aj z polovicnej davky? Chuti to velmi marshmallovo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Yuyka!

      Fondán vydrží v chladničke aj dva týždne. Pokojne urob polovičnú dávku, ale nezabudni tomu prispôsobiť veľkosť nádoby. Marshmallows tam práveže podľa ma veľmi necítiť, chutí to ako niečo medzi bielou čokoládou a Salkom a má to textúru ako mäkká karamelka.

      Soňa

      Odstrániť
    2. No takze som sa konecne dopracovala k tomu, ze som recept vyskusala. Momentalne je uz fondan v chladnicke a tu je niekolko mojich postrehov:
      1. Jojo Marshmallows predavaju v 80g baleni, predpokladam, ze obsah balicku sa od vydania receptu zmensil v ramci setrenia nakladov. Prezieravo som kupila balicky dva, z druheho sackyu pouzila 3 cukriky, a zvysok bol na veceru.

      2. Jojo Marshmallows maju tiez strasidelne fialovy odtien (pre niekoho kto dufal v tmavoruzovy vysledok). Koniec dobry vsetko dobre - fialova sa topenim predsa len zmenila na ruzovu ako je na fotke

      3. Recept nespomina rozmery nadoby do ktorej roztopene lepkavosti vyliat! Vlnou pochybnosti o vhodnom rozmere alobalom vystlaneho plechu som nakoniec jednou rukou miesala a druhou precapkavala alobal do mensej keramickej zapekacej misy, co sa ukazalo ako dobra volba vzhladom na vysledny objem, ale tiez sposobilo miernu hrudkovitost fondanu miesaneho lavou rukou

      4. Priznavam ze nemam kuchynsku vahu a cukor som sypala od oka, ale v presvedceni ze obsah sacku nemoze byt viac ako 150 g som ho tam supla skoro cely a teraz sa mi to zda hroooozne sladke. Prosim ubezpecit ze to tak ma byt a ze to bude naozaj vynikajuce a ze som to napriek absencii vahy nepokazila.

      5. Hmota takmer vobec pocas topenia nemenila objem! Slaba teplota pri roztapani?

      A to je asi tak vsetko. Podavat sa bude az v nedelu, ale zajtra asi kusok tajne odkrojim z kraja a ochutnam. Ocakavania su velke prevelke.

      Odstrániť