nedeľa 24. februára 2013

Bezlepkový čokoládový koláč


Dám vám hádanku: Koláč bez múky a predsa drží pokope, koláč s len kúskom masla a predsa je vláčny a vlhký, ako je to možné?

Odpoveď je jednoduchá, aj keď trochu nekonvenčná.



Cícer je jednou z málo známych a podľa mňa nespravodlivo opomínaných strukovín. Okrem tradičného arabského pokrmu hummus sa z neho dajú pripraviť napríklad skvelé polievky. Lenže jeho gaštanom podobná chuť ho predurčuje na využitie nie len v slanej, ale aj v sladkej kuchyni. Cícer má navyše najmenší podiel tuku spomedzi všetkých strukovín.

Nebudem sa tváriť, že tento koláčik je extra zdravý - množstvo čokolády obsiahnutej v recepte toto tvrdenie s prehľadom vyvracia. Ale v prípade, že nejete lepok alebo vás zaujala myšlienka vymeniť časť sacharidov a tukov v koláči za bielkoviny, odporúčam vám tento čokoládový koláč vyskúšať. A nie, cícer v ňom skutočne nie je cítiť!


Bezlepkový čokoládový koláč
Príprava 10 minút * pečenie 40 minút * 20 kúskov


Suroviny:
260g horkej čokolády
400g uvareného cíceru (môže byť z konzervy)
4 vajcia
50g zmäknutého masla
150g trstinového cukru
1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička vanilkového extraktu

Ako vždy, začnite predhriatím rúry. Tentoraz budeme piecť na 175 stupňoch (celzia). Nalámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Ja osobne sa snažím mikrovlnku obmedzovať, takže odporúčam vodný kúpeľ.
Cícer opláchnite studenou vodou v sitku a nasypte do mixéra či robota. Pridajte vajíčka a niekoľko minút mixujte - nech vám nezostane ani hrudka cíceru! Príliš rýchlo by ste sa odhalili pred nevedomými ochutnávačmi...


Pridajte aj ostatné suroviny a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto. Toto potom nalejte na pripravený malý plech o rozmeroch 20x30 cm - najlepšie nepriľnavý alebo vyložený papierom na pečenie (keď už bez múky, tak bez múky). Pečte asi 40 minút.

Koláčik skladujte v uzavretej nádobe, pretože jeho kúzlo je v šťavnatosti, a keď obschne, už nie je príliš dobrý. Pred podávaním môžete posypať cukrom, prípadne ozdobiť kopčekom šľahačky. Dajte si ho ku kávičke a hneď budete mať krajší deň.


A dobre si rozmyslite, či nedočkavým ochutnávačom prezradíte pravé zloženie pred alebo až po. Dobrú chuť!

4 komentáre:

  1. Teraz som ho dopiekla, je neuveriteľný ! Toto je oveľa lepšia verzia brownie :-) Ďakujem za recept !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak ja neviem ono je myslené 400 g neuvareného suchého cíceru alebo hmotnosť namočneného či uvareného cíceru ? Mne to cesto vyšlo také husté ako napríklad majú medovníky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Mária, ako je uvedené v recepte, treba použiť 400 g uvareného cíceru.

      Odstrániť