štvrtok 2. januára 2014

Škoricové buchtičky (Cinnamon Melts)


Aby sa nejaký recept dostal na tento blog, musím byť z neho naozaj nadšená. Preto neustále pečiem a skúšam, kým nejaký koláčik prejde mojím sitom. Pokiaľ však ide o tieto škoricové buchtičky, stupeň môjho nadšenia nielenže prekročil túto požadovanú hranicu, ale vyletel do závratných výšin! Mňam. Ale kalórie radšej nepočítajte, len by ste sa deprimovali...

Sen o tomto koláčiku som snívala už niekoľko rokov. Konkrétne som túžila po možnosti zreprodukovať Cinnamon Melts, ktoré sa dajú kúpiť v McDonald's v USA (možno aj inde vo svete, to netuším), a ktoré som si tam kupovala zakaždým, keď mi svedomie dovolilo. A reprodukcia sa podarila. Vyskúšajte - zachutí aj vám.

Recept je v šálkach, ale nech vás to neodradí. Presné množstvo múky - podobne ako pri iných kysnutých receptoch - bude tak či tak na vás.
Poznámka: 1 šálka = 240 ml

Škoricové buchtičky
príprava 15 minút + kysnutie * pečenie 20 minút * 12 veľkých porcií

Cesto:
1 vrecko sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého droždia
1/2 šálky teplej vody
1/2 šálky kryštálového cukru
1/2 šálky teplého mlieka
85 g masla (teda 1/3 250 gramovej kocky alebo 2/3 125 gramovej kocky, aby ste nemuseli vôbec vyťahovať váhu...) izbovej teploty
2 vajcia
1 lyžička soli
4 a 1/2 až 5 a 1/2 šálky múky

Náplň:
1 šálka hnedého cukru
2 lyžice škorice (skutočne lyžice, nie lyžičky - chceme veľa škorice!)
170 g roztopeného masla (teda 2/3 250 gramovej kocky)

Krém:
125 g masla (teda 1/2 250 gramovej kocky alebo 1 celá 125 gramová kocka) izbovej teploty
125 g mascarpone (teda 1/2 250 gramového balenia) izbovej teploty
3 šálky práškového cukru
2 lyžice mlieka
1/2 lyžičky vanilkového extraktu


Droždie rozpustite v teplej vode s trochou cukru a nechajte stáť na teplom mieste aspoň päť minút. Zatiaľ elektrickým šľahačom vymiešajte zvyšný cukor so zmäknutým maslom a mliekom. Primiešajte vajíčka a soľ.

Primiešajte jednu šálku múky, a potom ešte jednu. Následne pridajte kvasnice rozpustené vo vode a potom postupne zvyšnú múku. Keď už šľahač nebude vládať, pokračujte v zapracovávaní múky rukou. Keď má dostatočne hustú konzistenciu, lepšie sa vám bude miesiť na doske ako v miske.

Presné potrebné množstvo múky vám nepoviem - ako pri každom kysnutom ceste to budete musieť odhadnúť sami. Konzistencia by mala byť taká, že nevadí, ak sa cesto trochu lepí na podložku, malo by však byť jednoducho a bez zanechania stôp odlepiteľné. Cesto mieste niekoľko minút, najlepšie aspoň desať. Žiaden strach, po upečení budete za ťažkú prácu stonásobne odmenení.


Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste jeden a pol hodiny. Keď už je skoro vykysnuté, pripravte si náplň: cukor, škoricu a roztopené maslo zmiešajte v miske.

Pripravte si tiež nádobky, v ktorých budete buchtičky piecť. Môže to byť buď plech na veľké mafiny, alebo alobalové misky, ktoré si vytvoríte pomocou misky reálnej takto:



Ja som dávala alobal aj do mafinového plechu, ale nakoniec to nebolo treba - stačilo by ho len vymastiť. Plech na mafiny bežnej veľkosti som na tento recept ešte neskúšala použiť, ale nevidím dôvod, prečo by to nemalo fungovať. Len by vznikli polovičné porcie...


Po vykysnutí cesto vyvaľkajte na doske na hrúbku približne 1,5 cm. Rozrežte ho (či už nožom alebo radielkom) na pásy o hrúbke približne dva centimetre) a tieto následne pokrájajte na štvorčeky, tiež dvojcentimetrové. 


Na spodok každej nádobky (teda či už alobalovej misky alebo jamky na plechu na mafiny) dajte šesť kúskov cesta, polejte lyžičkou náplne, vložte ďalších sedem kúskov cesta a polejte dvoma lyžičkami náplne. Samozrjeme, že vám to úplne presne nevyjde, ale toto je oficiálny návod.


Nádobky potom zakryte a nechajte ešte pol hodiny kysnúť. Rozohrejte rúru na 175°C. Buchtičky pečte približne 20 minút - kým nie je povrch zlatý.


Počas pečenia si pripravte krém tak, že elektrickým šľahačom zmiešate všetky suroviny. Buchtičky polejte krémom ihneď po upečení.


Najlepšie chutia ešte teplé, takže sa môžte dať rovno do jedenia. Prípadne ich ešte začerstva uložte do mrazničky a každé ráno si jedny zohrejte v mikrovlnke (ale už bez alobalu, prosím).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára