štvrtok 13. júna 2013

Torta s prekvapením vo vnútri


Nedá sa presne určiť, kedy sa cukrári sveta rozhodli, že na povrchu tort už urobili, čo sa dalo, a obrátili svoje kreatívne zraky dovnútra. No nebolo to tak dávno. A jednou z prvých priekopníčok bola matka piatich detí, živá kresťanka a skutočne jedinečná cukrárka Amanda z blogu i am baker. Ak sa pozriete na jej staršie príspevky, uvidíte, čo všetko s koláčmi postvárala, kým našla skvelú metódu na to, ako urobiť krásnym aj vnútro torty.

My sa už s vymýšľaním trápiť nemusíme, ale tak trochu nás potrápi samotná realizácia. Keď sa rozhodnete takúto tortu upiecť, pripravte sa, že to nebude trvať pár minút - spolu s chladením a pečením vám príprava torty zaberie asi pol dňa. No výsledok stojí za to, čo poviete? A ak sa jedná o špeciálnu príležitosť, môžme sa aj trochu ponamáhať.


Tajomstvom obrázku vo vnútri koláča sú sušienky tesne poukladané vedľa seba. Tortu som skúšala urobiť dvakrát, obidva razy so srdiečkom - asi mi nič originálnejšie nenapadlo... Prvý raz som sa riadila Amandinými inštrukciami: polovicu sušienok som upiekla a polovicu vychladila. Nepracovalo sa mi s nimi však dobre, pretože oba typy sušienok - aj tie upečené aj tie vychladené - boli tvrdé a pri stavaní do kruhu sa mi medzi nimi logicky tvorili medzery.


Pri druhom pokuse to už bolo lepšie, aj keď trpezlivosť bola stále potrebná. Rozhodla som sa sušienky vôbec nepiecť, ale iba polovicu vychladiť a polovicu nechať tak. Výsledný tvar bol celistvejší, pretože nevychladené sušienky sa dali tvarovať, na druhej strane sa však ohýbali, preto ich bolo treba rýchlo podopierať tými vychladenými. Nechám len na vás, ktorý zo spôsobov využijete, mne sa však lepšie darilo s druhým menovaným a ten vám aj podrobnejšie vysvetlím nižšie.


Torta s prekvapením vo vnútri
príprava 40 minút * pečenie 90 minút * 12 kúskov

sušienky:
Dvojnásobné množstvo tohto receptu: Amandine cukrové sušienky, ktoré zafarbíte gélovým potravinárskym farbivom. Farbivo je najlepšie pridať vo fáze, keď miešate "mokré" suroviny. Pripravte len cesto, sušienky nepečte!

korpus:
345 g hladkej múky
3 lyžičky (1 balíček) kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
230 g zmäknutého masla
300 g kryštálového cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu
4 veľké vajcia izbovej teploty
240 ml mlieka izbovej teploty

Sušienky pripravte a vykrojte podľa vyššie uvedeného receptu, ale nepečte! Použite vykrajovačku, ktorá má vrchnú stranu stabilnú - tzn. ak ju postavíte, hlavou dolu, zostane stáť. Množstvo cesta na sušienky je len orientačné a pravdepodobne vám nakoniec nejaké vystanú. Skvelé však je, že ich môžete upiecť a máte ďalší druh koláča na ponúknutie!


Polovicu sušienok poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a uložte do mrazničky. Druhú polovicu môžete tiež uložiť na plech, ale nechajte ich vonku.

Spodnú časť tortovej formy o priemere 22 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 175 °C. Do misy preosejte múku spolu s kypriacim práškom a soľou. V inej niekoľko minút šľahajte maslo s cukrom. Potom pridajte vanilkový extrakt a jedno po druhom vajcia - každé vajce úplne zašľahajte a až potom pridajte ďalšie. Nakoniec na striedačku pridávajte múčnu zmes a mlieko, pričom múčnou zmesou budete začínať aj končiť.

A teraz začína tá zábavná časť! Ale kým vezmeme do rúk cesto, vyskúšame si to najprv nanečisto. Vezmite si kruhovú vykrajovačku (alebo pohár) a vykrajovačku, ktorú ste použili na sušienky. Kruhovú vykrajovačku umiestnite presne do stredu formy a tú druhú k nej priložte, aby ste zistili, či sa vám tvar do formy vôbec zmestí, a ako áno, či nie je príliš blízko k okraju formy. Ak áno, použite menšiu kruhovú vykrajovačku (menší pohár). Krúžok v strede je potrebný na to, aby vám slúžil ako šablóna k rovnomernému rozloženiu sušienok.

Keď už máte vybranú správnu veľkosť kruhovej vykrajovačky, nalejte do formy tenkú vrstvu cesta, asi 1/4 z celkového množstva a uhlaďte ho. Krúžok opäť umiestnite do stredu formy.


Pripravte si vychladené a nevychladené sušienky. Jednu z tých vychladených vtlačte do cesta dolu hlavou, vedľa nej umiestnite jej nevychladenú kamarátku a takto ich striedavo ukladajte, až kým sa kruh nespojí, pričom ich rukami usmerňujte a tvarujte, ak bude treba. Ak sa vám na vonkajšej strane kruhu budú tvary od seba príliš vzďaľovať, občas medzi ne vložte rozpolenú vychladenú sušienku.


Nakoniec vyberte krúžok zo stredu a do formy opatrne vlejte zvyšné cesto.


Torta je pomerne vysoká, takže sa bude aj dlho piecť. Zhruba po hodine ju začnite sledovať, ale mne sa pečie približne hodinu a pol. Stupeň upečenia kontrolujte prostredníctvom špajdle, ktorú sa snažte pichať do takého miesta, aby ste nepoškodili sušienky.


Upečenú tortu nechajte úplne vychladnúť, zrežte vydutý vrch, obráťte naruby (sušienky vo vnútri sa dostanú do správnej polohy, jupí!) a ozdobte podľa vlastnej fantázie. Odporúčam zdobenie ponechať jednoduché a nenápadne ním konzumentom naznačiť, čo ich čaká vnútri.

Takto vyzerali moje torty. Jednu som robila na Valentína, druhú do banky. Hádajte, ktorá je ktorá!





A čo vy? Ste pripravení ohúriť svojich známych?


1 komentár: