utorok 18. marca 2014

Datľový koláčik bez cukru


Za svoj život som už vyskúšala upiecť niekoľko koláčikov bez cukru, ale stále sa musím vracať k jednému. Tomu najlepšiemu.

Tvrdím to naozaj úprimne, aj keď na druhej strane dúfam, že vás neodradím od budúcich bezcukrových koláčikov, ktoré sa chystám postovať. Sú dobré, naozaj sú, ale tomuto datľovému sa nevyrovnajú.


Ako ste už zrejme uhádli, sladkosť tomuto rezu prinášajú práve datle. Každý, kto niekedy jedol sušené datle, vie, že je to super extra sladké ovocie. No a spolu s múkou, vajíčkami a inými surovinami vytvoria tak akurát sladký koláčik.

V recepte odporúčam použiť celozrnnú múku - nie len kvôli "zdravosti", ale aj skutočne lepšej chuti.



Datľový koláčik bez cukru
Príprava 7 minút + "močenie" datlí * pečenie 30 minút * 24 kúskov

300 g datlí
2 lyžičky sódy bikarbóny
480 ml vriacej vody
240 g celozrnnej špaldovej múky (alebo 250 g hladkej múky)
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
3 vajcia
240 ml oleja
1 lyžička vanilkového extraktu


Datle vložte do misky, pridajte 2 lyžičky sódy bikarbóny a vriacu vodu. Nechajte odstáť 1 hodinu. Keďže datle budeme neskôr mixovať, môžte ich dať rovno do nádoby mixéra či robota (ak myslíte, že vydrží tú vriacu vodu) a ušetriť si tak umývanie jednej misky.


Rozohrejte rúru na 180 stupňov. Suché ingrediencie (240 g špaldovej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny a 1/2 lyžičky soli) nasypte do misky a premiešajte metličkou. 

Datle spolu s vodou, v ktorej sa máčali, rozmixujte na homogénnu hmotu. Pridajte 3 vajíčka, 240 ml oleja a 1 lyžičku vanilkového extraktu a opäť premixujte.

Tekutú zmes nalejte k suchým surovinám a premiešajte metličkou alebo stierkou - len kým sa suroviny nespoja. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech (ak máte nepriľnavý plech, nie je potrebné vymasťovať). Vložte do rúry a zvýšte teplotu na 190 stupňov.

Čas pečenia:
na plechu 20x30 cm - cca 40 minút
na plechu 30x40 cm - cca 30 minút


Výsledný koláčik je nádherne vysoký, mäkučký a šťavnatý.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára