utorok 4. marca 2014

VEĽKÁ VÝZVA: Bezcukrový pôst


Tiež to cítite? Vzduchom sa šíria prvé jarné vône, vtáčiky nás ráno vítajú na ceste do práce či školy... a naše telo je po zime unavené nedostatkom vitamínov a prebytkom ťažkých jedál. Doprajme mu aspoň na mesiac a pol oddych od potraviny, ktorej mu bežne dávame až až (a netvárte sa, že nie - inak by ste nečítali Koláčikovo). Nie je to na dlho a spolu to určite zvládneme!


Sme závislí od cukru?

Ja určite áno a väčšina z vás tiež. Nechem sa tu rozpisovať o negatívnych vplyvoch tejto bielej drogy, pretože mňa nikdy nedonútili úplne sa jej vzdať. Dať si však prestávku od cukru a nechať tak telo vydýchnuť aspoň na nejaký čas, to znie ako celkom splniteľná úloha.

Nemyslite si však, že váš závislý organizmus sa nebude brániť. Taktiež sa pripravte na zdvihnuté obočia ľudí z vášho okolia, ktorých bude oveľa viac ako povzbudivých pohľadov.


Prečo ísť do toho?

Mám pre vás niekoľko dobrých dôvodov:

1. Budeme v tom spolu: Ja, ty (milý čitateľ) a možno sa ešte niekto pridá. Môžeme si vymieňať zážitky a navzájom sa podporovať. S podporou sa všetko zvláda ľahšie.

2. Okrem dobrého pocitu na tele aj na duchu mám pre vás aj ďalšiu motiváciu: Keď mi okolo Veľkej noci napíšete aspoň pár vetami svoje zášitky z Bezcukrového pôstu, môžte získať odmenu (podrobnosti súťaže zverejním už čoskoro).

3. Koláčikov sa nevzdáme! To, že nebudeme jesť cukor, ešte neznamená, že prídeme o koláčiky. V Koláčikove sa bude piecť ďalej a budú to samé bezcukrové dobroty - máte sa na čo tešiť! Na blogu tiež vytvorím špeciálnu sekciu, kde ľahko nájdete všetky recepty bez cukru. A, aby som vás (ani seba) nerozptyľovala, počas pôstu budem zverejňovať iba takéto recepty.


Ako to bude vyzerať?

Rozhodla som sa rozdeliť túto výzvu na dva levely obtiažnosti, aby ste sa mohli rozhodnúť, na čo si trúfate:

Level 1: Nejeme cukor (žiadny - biely, hnedý, ani trstinový...), ale môžme používať iné sladidlá - med, agáve, stéviu a pod. Odporúčam zostať pri prírodných sladidlách.

Level 2: Nejeme cukor a ani nijaké iné sladidlá. Sladkú chuť budeme prijímať jedine z ovocia a zeleniny.
(ja sa zapojím do Levelu 2)


Rada na záver

Či už Bezcukrový pôst vnímate z kresťanského hľadiska alebo len ako jarný detox, odporúčam vám tento výrok z Biblie: "A keď sa postíte, nebuďte zamračení ako pokrytci." Takže úsmev na tvár a s vervou do toho! Začíname už zajtra!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára